matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
postawy trapezu
Miśka:
podstawy trapezu są równe 18cm i 12 cm. o ile centyetrów należy przedłuzyć ramię trapezu długości 6cm, aby przecięło prostą zawierającą drugie ramie tego trapezu? Prosze o pomoc
13 mar 14:47
tom:
x
x+6
z podobieństwa Δ
=
18x=12x+72 x=12
12
18
13 mar 15:11