ciągi
Agula: Ciągi...
Znajdź wszystkie liczby dwucyfrowe n takie, że liczba n, jej podwojona cyfra jedności i jej
podwojona cyfra dziesiątek są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
13 mar 13:07
Jack: a2 a1 − nasza liczba n. Inny jej zapis to n=a1+10*a2
Nasz ciąg bn ma mieć takie wyrazy:
n, 2*a1, 2*a2. Znamy taką zależność w ciągu arytm. 2*b2=b1 + b3.
W więc skoro n=a1+10*a2, to
2* (2*a1)=(a1+10*a2)+2*a2
4a1=a1+12*a2
3a1=12a2
a1=4a2
a1 i a2 ∊ [0,9]. Stąd:
dla a2=1, a1=4
a2=2, a1=8
czyli liczby 14 oraz 28.
13 mar 15:22
Agula: Dzięki
13 mar 15:32