zadanko z trygonometrii
kowal199306: wiedząc że sinx+cosx=1/pierwiastek z 2 oblicz:
a) sinx * cosx
b) |sinx − cosx|
c) sin
3x + cos
3x
d) sin
4x + cos
4x
bardzo prosze o wyjaśnienie jak rozwiązywać tego typu zadania
13 mar 14:44
marta: sinx+cosx=1/√2/2
a)sin2x+2sinxcosx+cos2x=1/2
sin2x+cos2x=1
2sinxcosx+1=1/2
2sinxcosx=−1/2
sinx*cosx=−1/4
13 mar 14:57
kowal199306: a resztę przykładów mógłby ktoś rozwiązać


\
13 mar 15:37
Estrella: pomoze mi ktos z przykladem b) ?
7 gru 16:49
ICSP: |a| = √a2
7 gru 16:50
Estrella: to wiem, ale co dalej? jestem zielona z matmy...
7 gru 16:51
ICSP: skoro wiesz to w czym problem?
|sinx − cosx| = √(sinx − cosx)2 = ...
Pod pierwiastkiem masz wzór (a−b)2
7 gru 16:55