Ciąg arytmetyczny
bartek: Skończony ciąg arytmetyczny (an) określony jest wzorem an= 2n+3 .Wzięto kilka końcowych
wyrazów tego ciągu.Ich suma jest równa 145 ,a suma najmniejszego i największego wziętych
wyrazów jest równa 58.Z ilu wyrazów składa się ten ciąg.
12 mar 20:20
fruu: najmniejszy wyraz to pod n dajesz 1, czyli:
anajmniejsze=2*1+3=2+3=5
masz rownanie:
5+an=145
an=140
12 mar 20:31
fruu: a pomylkaaa
12 mar 20:32
fruu: 5+an=58
an=53
12 mar 20:32
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny a
n = 2n + 3, r = 2
k − liczba końcowych wyrazów ciągu a
n, których suma = 145
a
n−k+1 + a
n = 58
a
n−k+1 = a
n−4 ⇒ a
n−4 = 2*(n − 4) + 3 = 2n − 5
a
n = 2n + 3
a
n−4 + a
n = 58 ⇒ 2n − 5 + 2n + 3 = 58 ⇒ 4n = 60 ⇒ n = 15
Odp. Ciąg składa się z 15 wyrazów.
12 mar 21:05
wojtek: Podbiję zadanie, bo nigdzie nie mogę znaleźć innego rozwiązania, a tego od Bogdana nie za
bardzo rozumiem. Wytłumaczy ktoś ten zapis, albo napisze swój?
7 kwi 17:03
wojtek: up...
7 kwi 17:37
silnia: Nie rozumiem tego sposobu rozwiazania, ma ktos inny sposob dojscia do tego?
30 kwi 17:38
wredulus_pospolitus:
A z czym konkretnie masz problem
30 kwi 17:41
Jolanta: zalózmy ze koncowe wyrazy ,które dodawano to a
6,a
7,a
8,a
9 k to ich liczba 4
a
9=a
n najwieksza liczba a
n−k+1 =a
9−4+1=a
6 najmniejsza liczba
| | a1+an | |
w ciągu arytmetycznym suma Sn = |
| *n |
| | 2 | |
suma kilku ostatnich liczb to 145
| | pierwsza liczba najmniejsza +ostatnia najwieksza =58 | |
145= |
| *k (ilośc liczb) |
| | 2 | |
jasne ?
30 kwi 18:54
Mila:
1)
a
n=2n+3
a
1=5, a
2=7, r=2
2)
a
1,a
2, a
3,...
.ak,ak+1, ..an− wszystkie wyrazy danego c. a
3)
W każdym c.a:
a
1+a
n=a
2+a
n−1 itd =const
To samo jest w ciągu :
.ak,ak+1, ..an
a
k+a
n=58
m− liczba wyrazów końcowych
145=29*m
m=5 ⇔
4) dodano 5 ostatnich wyrazów ciągu a
n
a
n, a
n−1, a
n−2,a
n−3,a
n−4
a
n−4+a
n=58
5+(n−4−1)*2+5+(n−1)*2=58
(n−5)*2+(n−1)*2=48
2n−10+2n−2=48
4n=60
n=15
skończony ciąg a
n ma 15 wyrazów.
30 kwi 21:14