kąty
Nikka: Zad. Jaki kąt wypukły tworzą wskazówki (godzinowa i minutowa) zegara o godzinie 9.20?
Odp. to 160 stopni i kompletnie nie wiem dlaczego bo mnie wychodzi 150 stopni − i nie wiem już
czy ja gdzieś popełniam błąd, czy jest błąd w odpowiedziach). Pomocy
12 mar 12:10
driver:
| | 1 | |
3600:12=300, 5*300=1500, w ciągu 20 min. wskazówka godzinowa wykonała |
| drogi |
| | 3 | |
między 9, a 10, czyli dochodzi kąt 10
0, bo 30:3=10, 150
0+10
0=160
0
12 mar 12:36
Nikka: dzięki wielkie − no tak, nie wzięłam pod uwagę, że wskazówka godzinowa też się przesuwa
12 mar 12:40
tom: 160 stopni
w ciągu 20 min duża wskazówka pokonuje 120, a mała 10 stopni. O godz 9.00 tworzyły kąt 270 st.
po 20 min : 270 −120 +10 = 160
(może zapomniałeś że mała "uciekła" o te 10 st

)
12 mar 12:43
Nikka: tak dokładnie, nie wzięłam pod uwagę, że wskazówka godzinowa też się przesuwa
12 mar 12:47
Anea: Też mi tak wychodzi, ale przy założeniu że o 9.20 wskazówki są dokładnie na 9 i 4... Nie wiem
czy słusznym
12 mar 12:53
Anea: No właśnie
12 mar 12:54