ciagi
fruu: dla jakich wartosci x ∊<0;2π> nastepujace liczby tgx, 2sin2x, ctgx w podanej kolejnosci tworza
ciag arytmetyczny?
Zrobilem cos takiego, dalej nie wiem jak przeksztalcic:
http://img6.imageshack.us/img6/4512/majb.jpg
12 mar 18:58
fruu: .
12 mar 19:44
Bogdan:
Ze względu na tgx oraz ctgx:
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
x∊(0, |
| π)∪( |
| π, π)∪(π, |
| π)∪( |
| π, 2π) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Jeśli ciąg (a
n): a
1 = tgx, a
2 = 2sin2x, a
3 = ctgx jest ciągiem arytmetycznym, to
2a
2 = a
1 + a
3
| | sinx | | cosx | |
4sin2x = tgx + ctgx ⇒ 4*2sinxcosx = |
| + |
| / * sinxcosx |
| | cosx | | sinx | |
2*4sin
2xcos
2x = sin
2x + cos
2x
| | 1 | | 1 | |
2*sin22x = 1 ⇒ sin22x = |
| ⇒ sin22x − |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
(sin2x − |
| )(sin2x + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
sin2x = |
| lub sin2x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Czy dalej już sobie poradzisz?
12 mar 20:06
tom: można tak
tgx − 2sin2x = 2sin2x − ctgx
4sin2x = tgx + ctgx /*sinx cosx (można mnożyć bo ≠0)
4sinx cosx sin2x = sin
2x + cos
2x
2sin
22x = 1 (czyli to co u ciebie)
| | π | | 3π | | 5π | | 7π | | 9π | | 11π | | 13π | | 15π | |
2x = |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | 3π | | 5π | | 7π | | 9π | | 11π | | 13π | | 15π | |
x = |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
dla tych wartości x istnieje tg i ctg
12 mar 20:09
fruu: dzieki =))
12 mar 20:17