??????
kwiatuszek :

pomocy 2.Kwadrat różnicy pierwiastków równania x2+x −2=0 jest równy:
12 mar 18:40
Anea: Liczysz z tego deltę i pierwiastki, następnie odejmujesz i podnosisz do kwadratu... Liczyłam
tak na szybko i delta wyszła mi 9, pierwiastki równania (miejsca zerowe) −2 i 1 ... i
niezależnie od tego w jakiej kolejności odejmiesz je od siebie po podniesieniu do kwadratu
otrzymasz 9
12 mar 18:59
Eta:
1) sposób
można ze wzorów Viete'a
x1+x2=−ba= −1
x1*x2= ca= −2
( x1−x2)2 = ( x1+x2)2−4x1*x2= (−1)2 −4*(−2)= 1 +8=9
2 sposób:
x2+x−2= ( x+1)(x−2)=0
x1= 1 x2= −2
( x1−x2)2= ( 1 −(−2))2= (1+2)2= 32= 9
12 mar 19:07
Bogdan:
Dobry wieczór

Myślę, ze przy tak sformułowanym poleceniu, nie powinno się wyznaczać pierwiastków
równania.
| | −b | | c | |
Stosujemy wzory Viete'a: x−1 + x2 = |
| = −1, x1*x2 = |
| = −2 |
| | a | | a | |
(x
1 − x
2)
2 = x
12 − 2x
1x
2 + x
22 = x
12 + 2x
1x
2 + x
22 − 4x
1x
2 =
= (x
1 + x
2)
2 − 4x
1x
2 = (−1)
2 − 4*(−2) = 1 + 8 = 9.
12 mar 19:45
Anea: Dobry wieczór

a dlaczego niby mielibyśmy nie wyznaczać pierwiastków?
12 mar 20:10
Bogdan:
Bo to jest zadanie z rozdziału o zastosowaniu wzorów Viete,a. Nie wydaje Ci się Anea,
że uczniowi szkoły średnie nie zadaje się już pytania, ile jest (1 − (−2))2 ?
12 mar 20:23
Anea: No może i racja...

ale z drugiej strony, nie wiedząc z jakiego działu jest to zadanie, chyba
mogę je rozwiązać w dowolny sposób, o ile tylko jest poprawny...?
12 mar 20:44
Bogdan:
To zależy od treści zadania. Jeśli jego pełna treść brzmi: "Wyznacz kwadrat różnicy
pierwiastków równania x
2 + x − 2 = 0" − to można rozwiązać w dowolny sposób.
Jeśli natomiast jego treść jest taka: "Nie obliczając pierwiastków równania wyznacz
kwadrat różnicy pierwiastków równania x
2 + x − 2 = 0" − trzeba zastosować wzory Viete,a.
Myślę, że
kwiatuszek nie podał pełnej treści zadania i pominął szczegół o nie obliczaniu
pierwiastków równania. Moje doświadczenie w rozwiązywaniu zadań podpowiedziało mi,
że nie należy w tym zadaniu obliczać x
1 i x
2.
12 mar 21:16
Anea: ...i wychodzi jak istotne znaczenie mają szczegóły

Znając pełną treść zadania też
zastosowałabym wzory

wiec w tym momencie przyznaję rację i już milknę...
12 mar 21:34