trygonometria
Marta: Ej mam problem
Udowodnij ze sin10*cos20*cos40=1/8
12 mar 21:28
Marta: sin10=sin(90−80)=cos80
cos80*cos20*cos40=1/8
12 mar 21:32
Marta: tg110 * tg200 − 2cos2x=0
12 mar 21:41
Marta: ?
12 mar 21:41
Godzio: pomoge z 1 (wysle linka)
12 mar 21:52
12 mar 21:52
Eta:
Korzystamy ze wzoru na sin2α= 2 sinα*cosα
sin10* cos20*cos40 = 18 /*2cos10
2sin10*cos10*cos20*cos40= 14cos10
sin20 *cos20*cos40= 14*cos10 /*4
2*2sin20*cos20*cos40= cos10
2sin40*cos40= cos10
sin80= cos10
sin80 = cos( 90−80)
sin80= sin80
L=P
12 mar 22:00