matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
monotoniczność an=n 3/n 2
inna1989:
PROSZĘ POMÓŻCIE monotoniczność an=n +3/n + 2
11 mar 22:43
tom:
przykłady są na
1378
n>0
3
3
3
3
3n−3(n+1)
a
n+1
−a
n
=n+1+
+2−n−
−2=1+
−
=1+
=
n+1
n
n+1
n
n(n+1)
3
3
=1−
. Ponieważ n∊N ciąg jest rosnący dla n≥2 bo wtedy
<1
n(n+1)
n(n+1)
11 mar 23:28