Zadanie z matematyki
Kaemo: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
W równoległoboku o bokach o długości 6 cm i 4 cm oraz kącie ostrym 60o przeprowadzono
dwusieczne kątów. Oblicz obwód czworokąta utworzonego przez punkty przecięcia się wszystkich
dwusiecznych.
11 mar 23:08
Eta:
Tak mi wyszło z obliczeń

Ob= 2(1+
√3)
12 mar 00:04
Eta:

czworokąt KLMN jest prostokątem! ( tylko krzywo mi się namalował)
trójkąt AED jest równoboczny o boku długosci 4 ( stąd wysokość podzieliła boka AB na
odcinki 2 i 2,
| | IPFI | |
z trójkącika APF z sin30o= |
| => IPFI= IKLI= 1
|
| | 2 | |
| | IERI | |
z " " BER z cos 60o= |
| => IERI=ILMI= √3
|
| | 2 | |
więc prostokat ma wymiary: 1 i
√3
to: Ob= 2+2
√3= 2(1+
√3 cm
Sorry , ale wolę liczyć niż rysować ( myślę ,że coś z tego rysunku odczytasz.
12 mar 00:27
Eta:
Dodam dla jasności

dwusieczne poprowadzone z przeciwległych wierzchołków są równoległe
więc odległości między nimi to właśnie długości boków prostokąta KLMN
Myślę,że tyle wyjaśnień wystarczy
12 mar 00:32
Eta:
Proszę się nie śmiać z mojego "malunku"
12 mar 00:35
Kaemo: dzięki wielkie!
12 mar 00:39
Eta:
Kaemo .......Rozumiesz coś z tego?
12 mar 00:42
Maturzysta: Eta mogłabyś spojrzec na moje, bardzo prosze
12 mar 00:44