ciag
Ulusia :)): Ulusia : Pomocy! wyraz ogólny ciagu (an) wyraza sie wzorem an=2−5 n+1wykaz że jest to
ciag
geometryczny
an = 2−5 do n+1
an+1 = 2−5 do (n+1)+1
an+2 = 2−5 do (n+2)+1
ciag jest ciagiem geometrycznym gdy an+2 dzielone przez an+1 = an+1 dzielone przez an
2−5 n+2+1 przez 2−5 n+1+1 =
2−5 5 dzielone przez 2−5 4 i skracajac do wychodzi 51 czyli 5
2−5 (n+1)+1 przez 2−5 n+1= 2−5 4 przez 2−5 3 = 5 1 czyli 5
wiec to jest ciag geometryczny
12 mar 21:28
Ulusia :)): Poprawka wzór wyjsciowy zadania to an=2−5n+1
12 mar 21:31
Bogdan:
a może an = 2*5n+1 ?, bo w podanej postaci nie jest geometryczny.
12 mar 21:48
tom: Ulusia to co napisałaś wcześniej jest delikatnie mówiąc nieprawdą

Pewnie Bogdan ma racje, Trzeba trochę staranności ....
12 mar 21:58
Ulusia :)): A jezeli ten ciag miałby postac a
n=2−5
n+1


?
13 mar 07:16