okrąg
ania: Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to zrobić?
okrąg o środku w punkcie S=(−1,2) i promieniu r=2 ma dwa punkty wspólne z prostą AB,gdy:
A=(−3,4) B=(1,4)
A=(−2,5) B=(−2,−1)
A=(−3,3) B=(0,0)
12 mar 15:05
tom: okrąg ma 2 punkty wspólne z prostą ⇔ gdy odległość prostej od środka okręgu jest mniejsza od
promienia
tu
1249 znajdziesz wzór na odl. prostej od punktu, policz i porównaj
12 mar 15:25
Eta:

odległość d środka S od prostej musi być :
d<r
1) sposób:
A(−3,4) B( 1,4) i
d < 2
punkt C jest środkiem odcinka AB
to:
| | xA+xB | | yA+yB | |
xC= |
| .... i yC= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
x
C= −1 i y
C= 4
C( −1,4) wyznaczamy: d=ISCI =
√(xC−xS)2+(yC−yS)2=
√0+4= 2
d=2=r
więc prosta AB jest styczna , czyli ma jeden punkt wspólny z tym okręgiem
podobnie policz dla pozostałych przypadków i podaj właściwą odp
12 mar 15:33
ania: Dziękuję bardzo

gdy :A=(−2,5) B=(−2,−1) ,bo d=1,więc d<r,bo 1<2
12 mar 15:47
12 mar 15:48