Dane sa wierzcholki trojkata A(0,0) B(6,0) C(4,2) wyznacz rownanie symetralnej s
spit: Dane sa wierzcholki trojkata A(0,0) B(6,0) C(4,2) wyznacz rownanie symetralnej s boku AC tego
trojkata
12 mar 22:23
Godzio: środek AC :
SAC = [2,1]
prosta AC:
4=2a
a = 0,5
y=0,5x
symetralna jest prostopadla do AC i przechodzi przez środek S
1 = −2 * 2 +b
1 = −4 + b
b = 5
y = −2x + 5
12 mar 22:39
mi: 1) napisz równanie prostej AC
2) wyznacz środek boku AC−S
3) napisz równanie prostej prostopadłej do AC przechodzącej przez punkt S
12 mar 22:39