problem wielki ...
NIKUŚ : jak to rozwiązać

1.Liczby −7 i 5 są pierwiastkami równania x2+bx+c=0. Wynika z tego, że:
12 mar 18:38
ja: x1=−7
x2=5
delta > 0
poniewaz ma dwa miejsca zerowe
12 mar 18:44
ja: x1=−b−{delta}/2a
i to samo z x2
12 mar 18:45
ja: x2 = −b+√delta/2a
x1=−b+√delta/2a
12 mar 18:46
ja: delta=b2−4ac
czyli
b2−4ac>o
12 mar 18:47
Eta:
z postaci iloczynowej

(x+7)(x−5)=0
x
2+2x −35=0
to
b= 2 c= −35
12 mar 18:51
Bogdan:
albo z wzorów Viete'a:
−7 + 5 = −b ⇒ b = 2
−7 * 5 = c ⇒ c = −35
12 mar 19:49
Eta:
Z iloczynu prościej

( wzory Viete
'a trzeba znać

Pozdrawiam
Bogdanie
12 mar 19:51
Bogdan:
Witam
Eto 
, dlatego napisałem
albo, a wzory Viete'a wypada znać.
12 mar 20:09