truuudne:(
Zosia ;]: Bardzo,bardzo proszę o pomoc Przekrój poprzeczny tunelu metra o długości 3000m jest częścią
koła o promieniu 4 m (patrz rysunek). Linia PQ wyznacza poziom tunelu, na którym będą ułożone
szyny. Oblicz ile metrów sześciennych ziemi trzeba było usunąć, aby zbudować tunel. Do
obliczeń przyjmij pi = 3,14
http://zapodaj.net/bd87ef019a02.jpg.html
11 mar 19:30
Zosia ;]: Pr0szę o p0m0c ;[
11 mar 20:17
Zosia ;]: do obliczeń przyjmij,że ziemia usunięta będzie z części tunelu wznoszącej się poza linię PQ
proszę o jakieś wskazówki:(
11 mar 20:35
Zosia ;]:
11 mar 21:29
Zosia ;]:
11 mar 22:08
Eta:

Pole powierzchni poprzecznej tunelu ( do usunięcia nad linią PQ)
to:
34P
koła + P(ΔPOQ)=
34πR
2+
12R
2=
12R
2(
32π+1)=
≈ 8*( 1,5*3,14+1)≈ 8*5,71 ≈ 45,68m
2
na długości 3 000m ilość usuniętej ziemi:
3000 * 45,68≈ 137 040 m
3
11 mar 23:25
Zosia ;]: Dziękuję

Jesteś WIELKA Eto
12 mar 13:59