***GEOMETRIC***
***GEOMETRIC***: 321 w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ma długość H, a kąt między ścianami
bocznymi ma miarę α. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
12 mar 15:54
Eta:

Pomogę , tak skrótowo (bo strasznie niwygodnie te ułamki pisać

, dalej sobie z pewnością poradzisz
z ΔCOE z tw. Pitagorasa : ICEI
2= IOCI
2−IOEI
2
| | a2tg2α2− a2 | |
otrzymasz: ICEI2= |
|
|
| | 2tg2α2 | |
| | a√2*√tg2(α/2)−1 | |
ICEI= |
|
|
| | 2tgα2 | |
teraz ΔCOW ~ ΔCOE
| | IWOI | | IEOI | |
to: |
| = |
|
|
| | IAOI | | IAEI | |
podstaw dane otrzymasz:
a
2= 2H
2( tg
2α2−1)
i teraz już tylko do wzoru na V= ........ otrzymasz to co masz w odp
Powodzenia
12 mar 19:49
GEOMETRIC: dziękuję bardzo Eto. osobiście dotarłam do momentu, gdzie korzystasz z podobieństwa trójkątów,
bo nie umiem udowodnić, że są podobne. Mogłabyś mi wyjaśnić na jakiej podstawie to stwierdzasz
(wierzę Ci że tak jest, ale nie daje mi to spokoju

)
12 mar 19:55
Eta:
Są prostokątne i mają wspólny kąt <OCE
12 mar 20:00
***GEOMETRIC***: 322 Odległość środka podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego od jego krawędzi bocznej
jest równa d, a krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α. oblicz pole pow. bocznej
| | 1+2tg2α | |
odp 2d2 |
| lub dwie alternatywne z sin |
| | sin2α | |
zadanie zrobiłam podobnie do powyższego, ale mi nie wyszło. proszę o pomoc
12 mar 21:49
Marcinsztajn: Mogę wiedzieć dlaczego w trójkącie COE zastosowałeś twierdzenie Pitagorasa

Przecież to nie
jest trójkąt prostokątny...
20 kwi 22:52
Dominik: ΔCOE jest prostokatny. |∡CEO| = 90o
20 kwi 22:55
Marcinsztajn: No właśnie że nie jest, na jakiej podstawie tak twierdzisz?
21 kwi 10:50