matematykaszkolna.pl
***GEOMETRIC*** ***GEOMETRIC***: 321 w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ma długość H, a kąt między ścianami bocznymi ma miarę α. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
 2 α 
odp:

H3(tg2

−1)
 3 2 
12 mar 15:54
Eta: rysunek Pomogę , tak skrótowo (bo strasznie niwygodnie te ułamki pisaćemotka , dalej sobie z pewnością poradziszemotka
 a2 
IOBI = d2=

2 
 IOBI 
zΔOBE : tgα2=

IOEI 
 a2 
IOEI=

2tgα2 
z ΔCOE z tw. Pitagorasa : ICEI2= IOCI2−IOEI2
 a2tg2α2− a2 
otrzymasz: ICEI2=

2tg2α2 
 a2*tg2(α/2)−1 
ICEI=

2tgα2 
teraz ΔCOW ~ ΔCOE
 IWOI IEOI 
to:

=

IAOI IAEI 
podstaw dane otrzymasz: a2= 2H2( tg2α2−1) i teraz już tylko do wzoru na V= ........ otrzymasz to co masz w odp Powodzeniaemotka
12 mar 19:49
GEOMETRIC: dziękuję bardzo Eto. osobiście dotarłam do momentu, gdzie korzystasz z podobieństwa trójkątów, bo nie umiem udowodnić, że są podobne. Mogłabyś mi wyjaśnić na jakiej podstawie to stwierdzasz (wierzę Ci że tak jest, ale nie daje mi to spokojuemotka )
12 mar 19:55
Eta: Są prostokątne i mają wspólny kąt <OCE
12 mar 20:00
***GEOMETRIC***: 322 Odległość środka podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego od jego krawędzi bocznej jest równa d, a krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α. oblicz pole pow. bocznej
 1+2tg2α 
odp 2d2

lub dwie alternatywne z sin
 sin2α 
zadanie zrobiłam podobnie do powyższego, ale mi nie wyszło. proszę o pomoc
12 mar 21:49
Marcinsztajn: Mogę wiedzieć dlaczego w trójkącie COE zastosowałeś twierdzenie Pitagorasa Przecież to nie jest trójkąt prostokątny...
20 kwi 22:52
Dominik: ΔCOE jest prostokatny. |∡CEO| = 90o
20 kwi 22:55
Marcinsztajn: No właśnie że nie jest, na jakiej podstawie tak twierdzisz?
21 kwi 10:50