matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy !!!!!!!!!!!
Mystery :
Korzystając z wykresów funkcji f(x)=2x i g(x)=x
2
− 3 rozwiąż nierówność 0,5x
2
− x −1,5 ≤ 0
13 mar 11:15
fruu:
0,5x
2
− x −1,5 ≤ 0 /*2 x
2
−2x−3≤0 x
2
−3≤2x jezeli wiesz co to funkcja kwadratowa to mozna obliczyc pierwiastki: x
2
−2x−3≤0 Δ=4+12=16
√
Δ
=4 x
1
=
2−4
2
=−1 x
2
=
2+4
2
=3 a=−1 b=3 funkcja rosnaca x∊<−1;3>
13 mar 11:34