witek39 Pomocy proszę
witek39: witek39: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A=(1;7) i
B=(−2, −2), a następnie:
a)sporządź jej wykres
b)wyznacz jej miejsca zerowe
c)wyznacz przedział, w którym funkcja ta przyjmuje wartości nieujemne
d)oblicz pole trójkąta ograniczonego wykresem tej funkcji i osiami układu współrzędnych .
13 mar 18:53
witek39: chodzę do LO dla dorosłych i zmatematyką sobie nieradzę dlatego proszę was o pomoć. CZAS ZROBIŁ
SWOJE Z MUZGOWNICĄ.
13 mar 18:57
Che: y=ax+b
A=(1;7)
B=(−2;−2)
7=a+b
−2=−2a+b / *−1
7=a+b
2=2a−b
+−−−−−−−−−−−
9=3a
a=3
7=a+b
7=3+b
b=4
y=3x+4
13 mar 19:00
Che: a) x=0 y=4 D=(0,4)
x=1 y=7 G=(1,7)
weź na wykresie takie punkty zaznacz i je połącz i będzie git
13 mar 19:08
Che: b) Miejsce zerowe czyli tam gdzie y=0
y=3x+4
0=3x+4
3x=−4
13 mar 19:10
Che: y=3x+4
y≥0
3x+4≥0
3x≥−4
13 mar 19:12
witek39: Dziękuję bardzo to dlamnie wielka pomoc. Mam jeszcze kilka podobnych zadań na zaliczenie i
dalęj będę prosił o pomoć żeby to jakoś zaliczyć. Jeszcze raz dziękuje
13 mar 19:12
Che: a d) to nie wiem
13 mar 19:12
witek39: ja muszę to powoli przetrawić
13 mar 19:14