pomocy wielomiany
kasia18: Dane są wielomiany
w(x)=x4−2x2 i u(x)=x3−3x.Sprawdź czy:
a)w(−2)+12u(−3)<0.
b)6w(−√2)≥u(−√3)
13 mar 16:54
WojciechS: To zadanie jest proste, zrób sama.
Powiem tylko że rozwiązując przykład a w pierwszym wielomianie zamiast
x
podstaw
−2
a w drugim podstaw
−3
i drugi cały wielomian pomnóż razy
12
czyli pierwszy zrób tak
w(−2) = (−2)
4 −2*(−2)
2 no i oczywiście oblicz dalej

to nie jest trudne spróbuj sama.
13 mar 17:06
kasia18: a)=16−8=8
u(−3)=−9
8−9=−1
−1<0 tak zgadza sie ale B wogole nie czaje
13 mar 17:17
WojciechS: 6w(−√2)≥u(−√3)
w(x)=x4−2x2
u(x)=x3−3x
w(−√2) = 4 −2*2
w(−√2)= 0
6w = 0
u(−√3) = −3√3 − −3√3
u(−√3) = 0
13 mar 17:28
WojciechS: i każdy następny wielomian tak samo
jak masz
w(x) = jakiś tam wzór
i masz sprawdzić w(8√5) to zamiast x w równaniu wstawiasz (8√5) czy co tam będą kazali
13 mar 17:30
kasia18: a to 1 jest dobrze?
13 mar 17:44
WojciechS: no tak dobrze jest, czemu miało by być źle

nie takie trudne prawda.
13 mar 17:48