pomoc
kasia18: mam wiele zadan na zaliczenie semestru z matmy czy ktos mi pomoze? mam to na poniedzialek a
matmy wogole nie rozumiem
13 mar 17:25
Jack: spróbuj je umieścić

Zresztą zrozumienie zadań a posiadania rozwiązań do nich to często dwie
rózne sprawy...
13 mar 17:29
WojciechS: wrzucaj je będziemy pomagać i ewentualnie dopisywać coś abyś zrozumiała jak o się dzieje

Obiecuje się nie mylić w rozwiązywaniu
13 mar 17:33
kasia18: wlasnie od 22 marca zaczynam korki ale tych zadan jest naprawde bardzo duzo 26 zadan a baba
powiedziala ze musze przyniesc i miec je rozwiazane
13 mar 17:35
Jack: Wpisz je tu na forum. Coś poradzimy.
13 mar 17:37
WojciechS: no to na co Kasiu czekasz? Pokaż je nam a coś na pewno pomożemy
13 mar 17:39
kasia18: to wrzucac tu wszystkie?
13 mar 17:43
WojciechS: tak wrzucaj po 2 zadania (no chyba że ma sporo podpunktów) w jednym temacie i Ci pomożemy...
Może Ciebie troche pomęczymy abyś sama coś przy tym porobiła ale pomożemy

Chyba nie chcemy aby dziewczyna o takim ładnym imieniu miała rok w plecy ze szkołą prawda?
13 mar 17:46
kasia18: czy moge przeslac wam skany zadan a tu bedziemy je rozwiazywac?
13 mar 17:47
kasia18: dokladnie

dzieki
13 mar 17:48
Jack: Lepiej przepisz je tu, więcej osób będzie mogło Ci pomóc
13 mar 17:50
WojciechS: Wiesz każdy ma różny charakter pisma... Poza tym może inni też skorzystają z tego.
Chyba lepiej abyś je wpisywała − oczywiście osobne tematy/wątki na zadania.
13 mar 17:52
kasia18: tylko tego jest naprawde duzo i zajmie troszke czsu zanim to napisze

moge wyslac wam te
skany? sa naprawde dobrej jakosci rozczytacie sie
13 mar 17:57
Jack: Ty poświęcisz troszkę czasu, my poświęcimy − wszyscy jakoś się wykażemy zaangażowaniem. Dobrze?

Do dzieła!
13 mar 17:59
WojciechS: wiesz jeśli Ci zależy to wpisuj jeśli nie chce Ci się to czemu ma nam zależeć?
Działaj młoda... (o rok młodsza jesteś ale jednak)
No chyba że chcesz się umówić z którymś z nas to wtedy inna sprawa
13 mar 18:03
WojciechS: Oczywiście żartuje sobie z tym umawianiem się. Popatrz straciłaś już pół godziny a mogłaś
wpisać pare zadań. Działaj młoda bo wiecznie my też tutaj nie będziemy, fakt będą inni ale nie
wiem czy tacy mili będą jak Jack lub ja
13 mar 18:05
kasia18: uporzadkuj wielomiany f i g. Wyznacz sume f+g oraz roznice f−g.
a) f(x)=x3−2x2+3x5−4, g(x) 3x2−2x4+4−x3
b) f(x)=1/2x4−1/3x3+x−3x2, g(x)3x2−x−3/2x4+2/3x3
13 mar 18:07
kasia18: dane sa wielomiany f(x)=x4−2x3−1 i g(x)=3x3−4x2 .Oblicz
a) f(2)+3g(2)
b) 2f(−1)+4g(−1)
c)f(3)−g(3)
13 mar 18:10
WojciechS: zakładaj nowe wątki bo się pogubimy w tym. Nie pisz tutaj jeden pod drugim.
13 mar 18:11
kasia18: Dany jest wielomian u(x)=6x4+3x2−2x+9. dla jakich wartsci parametrow:a,b,c suma wielomianow u+w
jest wielomianem zerowym?
a) w(x)=−6x4+ax2+bx+c
b) w(x)=2ax4+3bx2+2x+6c
13 mar 18:14
kasia18: dla nastepnych zaloze
13 mar 18:17
WojciechS: a)
f(x)=x4−2x3−1
g(x)=3x3−4x2
f(2) = 16 − 16 −1 = −1
3g(2) = 3(3*8 − 16) = 3 * 8 = 24
−1 + 24 = 23
b) 2f(−1)+4g(−1)
2f(−1) = 2(1 +2 − 1)= 2*2=4
4g(−1) = 4(−3 −4) = 4 * (−7) = −28
2f(−1)+4g(−1) = −24
13 mar 18:26
WojciechS: c)f(3)−g(3)
f(x)=x4−2x3−1
g(x)=3x3−4x2
f(x)=81 − 54 − 1 =26
g(x)= 81 − 4*9 = 45
f(3)−g(3) = 26−45 = −19
13 mar 18:32
WojciechS: f(x)=x3−2x2+3x5−4
f(x)=3x5 + x3 − 2x2 −4
g(x)=3x2−2x4+4−x3
g(x)=−2x4+4−x3 + 3x2
Uporządkowanie oznacza że to co ma największą potęgę ma być na początku a później coraz
mniejsze. Dodać wieloaminy? Nie żartuj chyba umiesz dodawać i odejmować?
(3x5 + x3 − 2x2 −4) + (−2x4+4−x3 + 3x2) = oblicz to tylko dodawanie
(−2x4+4−x3 + 3x2) − (3x5 + x3 − 2x2 −4) = minus między nawiasami powoduje że w drugim
nawiasie zmienią się znaki no i oczywiście oblicz sama bo to proste.
x z taką samą potęgą dodajesz do siebie a wyrazy wolne do siebie (wyrazy wolne − te bez x)
Przykład b też należy do Ciebie.
13 mar 18:40
WojciechS: u(x)=6x4+3x2−2x+9
w(x)=−6x4+ax2+bx+c
aby wielomian był zerowy to a =−3 b=2 c=−9
czyli po dodaniu w(x) do u(x) wynik ma być = 0
przy x z daną potęgą mają być przeciwne liczby
popatrzysz chwile na b i sama dasz rade rozwiązać dodam tylko że c jest ułamkiem
13 mar 18:44
hehe: ja proponuje kasiu isc na zmywak, tam nie trzba takich prostych rzeczy liczyć .
13 mar 18:46
kasia18: 3x5+2x4+3x2
−3x5−2x4+2x3+2x2+8
13 mar 18:48
WojciechS: wystarczy że leżała w szpitalu przez 2 miesiące i nie było jej w szkole aby nie rozumiała o co
chodzi. Powody nie rozumienia przez nią mogą być różne, więc albo pomóż albo siedź cicho.
aczkolwiek nie wiem czemu tego nie umie i prawdę mówiąc nie obchodzi mnie to zbytnio.
13 mar 18:50
WojciechS: ehhh mały błąd przy porządkowaniu drugiego nawiasu − 4 na koniec powinna iść, tak to jest jak
robi się kopiuj wklej
dodałaś troche źle bo:
(3x5 + x3 − 2x2 −4) + (−2x4−x3 + 3x2 + 4) = −3x5−2x4 +x2
w jednym nawiasie masz −2x2 a w drugim 3x2
drugi przykład to:
−3x5−2x4−2x3+5x2+8
13 mar 18:59