zad
Ulusia :)): Ulusia

: Pomocy! wyraz ogólny ciagu (an) wyraza sie wzorem an=2−5
n+1wykaz że jest to
ciag
geometryczny
12 mar 15:21
Ulusia :)): POMOCY

!
12 mar 16:22
ania: podstaw kolejno liczby 1,2,3 za n.jeśli q wyjdzie ci taki sam,to jest to ciąg geometr.
12 mar 16:44
tom: | | 2−5n+2 | |
q= |
| ponieważ wielomian licznika nie dzieli się przez mianownik bez reszty |
| | 2−5n+1 | |
to ciąg
a
n=2−5
n+1 nie jest ciągiem geometrycznym (dzielenie wielomianów jest na
107) :
−5
n+2 + 2 : (−5
n+1 +2) = 5
5
n+2 −10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= −8 (reszta)
12 mar 17:12
Ulusia :)): A jezeli to zadanie było by takie ; wykaz że jest to ciag geometryczny an=2−5n+1
12 mar 18:24