funkcja kwadratowa
Songo: Określ dziedzinę funkcji f(x)= √−x2+4x+5.
D: ?
13 mar 17:52
Jack: Wyrażenie pod pierwiastkiem nie może byc mniejsze od 0. Czyli musi być ≥0.
13 mar 17:53
Songo: Wiem. Nie wiem jak mam tą dziedzinę obliczyć, z delty czy co?
13 mar 17:55
nick:
13 mar 17:56
Jack: dokładnie tak.
13 mar 17:56
Songo: Δ= 16+20=36,
√Δ=6
x
1=
−4+6−2=
2−2=−1
x
2=
−4−6−2=
−10−2=5
D≥0
D:{5} ?
13 mar 18:03
Songo: Mam jeszcze zrobić coś takiego m.in. :
Wyznacz współczynniki a, b, c f. kwadratowej, wiedząc, że f(0)=2 oraz f(x)>0 ↔ x należy do
(−∞;1) u (3;+∞)
f(x)<0 ↔ x należy do (1;3).
13 mar 18:25