matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówności prosze o pomoc Błagam
Merry:
rozwiąż nierówność −20xkwadrat − x+1>0
13 mar 12:25
fruu:
−20x
2
−x+1>0 /*(−1) 20x
2
+x−1>0 Δ=b
2
−4ac=1+80=81
√
Δ
=9 x
1
=
−1−9
40
=−
1
4
x
2
=
−1+9
40
=
8
40
=
1
5
13 mar 12:36