oblicz jaki ma wzór.
monika: Funkcja kwadratowa rosnąca w przedziale (−∞,−3) oblicz jaki ma wzór.
13 mar 16:34
Jack:

a=−3.
To przykład. Potrafisz podać wzór funkcji odczytując go z rysunku?
13 mar 17:19
monia: −(x−1)2−3
13 mar 17:28
Jack: Hmm a sprawdź. Z rysunku wynika, że miejscem zerowym powinno być −3.
13 mar 17:30
monia: sory chyba że to bedze tak −(x−3)2+1
13 mar 17:31
Jack: 
Też sprawdź.
13 mar 17:31
monia: nie umiem tego pomóż mi
13 mar 17:32
Jack: myslalem że większy kłopot sprawi dostrzeżenie tego minusa na początku...
Ta liczb poza nawiasem, w ostatnim przykładzie +1 znaczy, że przesuwasz wykres w górę o 1. W
nawiasie nastomiast że w prawo lub lewo.
Zauważ, że ten rysunek to zwykła odwrócona parabola (y=−x2) przesunięta w lewo o 3 punkty.
13 mar 17:33
Jack: już wiesz?
13 mar 17:35
monia: −(x−1)2−3
−(x−3)2+1
−(x+)2+1
−(x−1)2+3
13 mar 17:36
monia: nie wiem
13 mar 17:37
monia: 3.−(x−1)2+3 pomyliłam to 3 od góry
13 mar 17:38
Jack: Wzór będzie taki:
y=−(x−p)2 +q
p to ilość punktów przesuniętych w lewo (uwaga na znak. Zaraz po wstawieniu sprawdź czy
wyraz się zeruje dla tego, dla czego ma się zerować),
q to ilośc punktów przesunięcia w górę..
U nas q=0. A p?
13 mar 17:40
monia: okropne jest to zadanie
13 mar 17:43
Jack: 
No więc p =−3 bo przesuwamy w lewo względem punktu (0,0). Czyli wzór wygląda tak:
y=−(x+3)
2
Oczywiście jak przesuniemy tę funkcję w górę czy w dół, to też będzie rosła w przedziale, o
który nam chodzi

Ważne jednak było to, co napisać w nawiasie...
13 mar 17:52