Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem....
scorpiooo: Siemka: Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem....
Cena towaru wynosi 1000zł. Po dwukrotnej obniżce o ten sam procent jego cena wynosi 640zł. O
ile za każdym razem obniżono cenę towaru?
8 mar 20:50
Dzidziuś:
1000zl−−−−−100%
640 zl −−−−−x
x=640*100%1000
x=64 zl
64 zl:2=32 zl
12 mar 22:05
Dzidziuś: sorki
x=64 %
100%−64%=36%
36%:2=18%
1000zl−−−100%
x−−−−−−−−18%
x=180 zl
za kazdym razem obnizano cene o 180 zl
12 mar 22:15
Anea: Słaba coś ta poprawka bo dalej jest źle... Przecież po pierwszej przecenie zmieni Ci się
cena... więc wyjściowy tysiąc nie będzie już Twoim 100% !
12 mar 22:37
Anea: Musisz policzyć jaki procent starej ceny stanowi ta nowa:
6401000*100%=64%
Wtedy:
(1−p)2 x=0,64x
(1−p)2 =0,64
1−p=0,8
p=0,2=20%
Czyli za każdym razem obniżano cenę o 20%
12 mar 22:53
tom: tak "na głowę" :
x − wielkość , o którą obniżano cenę
0≤x≤1 (czyli od 0 % do 100%)
y=1000−1000x cena po pierwszej obniżce
y−xy =640 cena po drugiej obniżce
(1000 – 1000x) –x( 1000−1000x) = 640
1000x
2 – 2000x + 360 = 0
25x
2 − 50x + 9 =0 Δ=2500 – 900 = 1600
√Δ=40
| | 50+40 | |
X2= |
| =1,8 (nie należy do dziedziny} |
| | 50 | |
Odp. o 0,2 czyli o 20%
13 mar 07:10