:)
kasza: bardzo prosze o pomoc, nie wiem jak stworzyc dowod
1) jesli liczba naturalna n hest podzielna przez 6, to n jest podzielna przez 3
2) jesli liczba calkowita n jest roznica dwoch liczb naturalnych podzielnych przez 3 to n jest
podzielna przez 3
9 mar 22:37
Szymek:
1). n − liczba naturalna , / − znak podzielności
6/n⇒n=6*k, gdzie k − pewna liczba naturalna
ale 6=2*3,
zatem:2*3/n⇒n=2*3*k⇒n=3*2k − gdzie 2k −liczba naturalna;
oznacza to, że 3/n − n jest podzielna przez 3.
......................................................................
........................
c.b.d.u.
2). n−liczba całkowita,
n=k−m, gdzie k,m − liczby naturalne takie, że 3/k oraz 3/m;
czyli: k=3*x oraz m=3*y, gdzie x,y to liczby naturalne.
Z zadania wiadomo,że: n=k−m ⇒ n=3x−3m=3(k−m), gdzie (k−m) jest na pewno liczbą całkowitą,
a to wystarcza do stwierdzenia, że 3/n.
Odp.: Liczba n jest podzielna przez 3.
............................................................................
........................
c.b.d.u.
10 mar 14:02
Kasia: dzieki wielkie
12 mar 15:55