ułamek okresowy
Nikka: Zamień ułamek okresowy 2,3(4) na zwykły (nie korzystając z sumy szeregu geometrycznego).
Z szeregu łatwo, ale bez to nie wiem jak ...
12 mar 12:46
Anea: Oznaczasz x=2,3444...
Wtedy:
100x=234,444...
10x=23,444...
100x−10x=234,444...−23,444...
90x=211 /90
x=
21190
..też łatwo
12 mar 13:21
Nikka: super, dzięki wielkie

czyli np. 1,3333...
100x = 133, 33..
10x = 13,33...
90x = 120
12 mar 13:45
Anea: Dokładnie tak ..
12 mar 13:55
Nikka: dziękuję
12 mar 13:59
bogusia: skad te 120 czy 211
12 mar 14:02
Eta:
jak to skąd? z odejmowania

133, 333
− 13, 333
−−−−−−−−−−−−
120, 000= 120
12 mar 14:37