jak rozw.?
Haaaaaaanka: jak rozwiazywac tego typu zadania:
Rozwiaz równanie: 2+6+10+..+ x = 200, wiedząc, że jego lewa stroa jest sumą ciągu
artymetycznego
12 mar 16:06
GEOMETRIC: zastąpić lewą stronę wzorem na sumę ciągu ary tak jak mówi treść, czyli
a
n=a
1+(n−1)*r
podstawiając do pierwszego równania:
12 mar 16:13
Haaaaaaanka: dzieki bardzo a jak alej rozwiazać? bo juz 2 raz prubuje i mi nie wychodzi
12 mar 16:48
Haaaaaaanka: 
?
12 mar 19:01
Che: a1
12 mar 19:14
Che: a
1 = 2
a
2= 6
r=a
2=a
1= 6−2= 4
S
n = 200
a
n=a
1+(n−1)r
400 = 4n
2
n
2 = 100
n=10 lub n=−10 ale to nie spełnia założenia ponieważ n∊N
+
a
10 = a1+(n−1)r = 2 + 9*4= 2+36 = 38
x=38
12 mar 19:25