ola: Zbadaj przebieg zmienności funkcji : y = x3 / x2 - x - 2
x2 - x - 2 to całe wyrażenie mianownika
Z góry dziękuje za pomoc.
1 gru 17:59
Basia:
Jeśli chcesz mozemy spróbować zrobić to razem krok po kroku. Odpowiada Ci? Odpowiedz.
1 gru 18:35
Olcia: oczywiście
1 gru 18:41
Olcia: Najpierw dziedzina więc : Df: R\ {-1;2}
1 gru 18:43
Basia:
dobrze
z tego widać, że funkcja będzie miała asymptoty pionowe x=-1 i x=2
wobec tego należałoby policzyć jej granice w +∞; -∞, oraz lewostronną i prawostronną w
p-tach -1 i 2
to ostatnie będzie łatwiej zrobić jeżeli zapiszemy mianownik jako (x+1)(x-2) lub
naszkicujemy sobie wykres mianownika
wiesz jak to zrobić?
1 gru 18:50
Olcia: właśnie z granicami mam problem
1 gru 18:53
Olcia: wyszło mi że nie ma granic poziomych, ale jest ukośna : a= 1, b = 1/2 więc y = x + 1/2.
A tych pionowych granic nie umiem.
1 gru 18:55
Basia:
aby obliczyć granice w +∞ i -∞ musisz podzielić licznik i mianownik przez najwyższą
potęgę manownika
granica lewostronna w -1
licznik (-1)3=-1
mianownik dąży do 0 przez wartości dodatnie czyli 1/mianownik dązy do +∞
czyli cały ułamek dąży do -1*+∞ = -∞
granica prawostronna w -1
licznik (-1)3=-1
mianownik dązy do 0 przez wartości ujemne czyli 1/mianownik dąży do -∞
czyli cały ułamek dąży do -1*(-∞)=+∞
spróbuj policzyć granice w ∞ i w p-cie 2
1 gru 19:01
Basia:
asymptot poziomych (nie granic) rzeczywiście nie ma;
są dwie pionowe i być może ukośne (pewnie masz rację); jeszcze tego nie liczyłam
1 gru 19:03
Olcia: granica prawostronna w 2 = + ∞
grnica lewostronna w 2 = - ∞
a granic poziomych, czyli w ∞ nie ma .
Czy dobrze mi wyszło ?
1 gru 19:08
Basia:
granice są; nie ma asymptot
lim(przy x→+∞){x/(1-1/x-1/x2)=+∞(1-0-0)=+∞
przy x→-∞ =-∞(1-0-0)=-∞
czyli granice już masz, a co dalej to chyba wiesz skoro policzyłaś asymptotę ukośną
jeśli nie to napisz co ci jeszcze podpowiedzieć
1 gru 19:16
Basia:
garnice w p-cie 2 ok.
1 gru 19:17
Olcia: Następnie sprawdziłam czy funkcja jest parzysta oraz nieparzysta, ale nie jest ani
parzysta ani nie nieparzysta.
Następnie pochodna, po wszystkich przekształceniach wyszło x2(x2 - 2x - 6) / (x2
- x - 2)2.
Obliczając ekstrema i monotoniczność, wyszło mi że maksimum = 1- √7, minimum = 1= 1+
√7
Czy mogłabyś sprawdzić czy to dobre wyniki ? Byłabym Ci ogromnie wdzięczna.
1 gru 19:25
Basia: sprawdzę ale to chwilę potrwa, bo musze sama wszystko policzyć, zajrzyj za pól godzinki
bo jeszcze cos innego w tym czasie musze zrobic
1 gru 19:28
Olcia: ok dzieki
1 gru 19:30
Basia:
sprawdziłam; wszystko ok; pozdrowienia
1 gru 19:39
Olcia: dziekuje bardzo ,
1 gru 20:09
Tomek: 2x3+10x2+5x+7
12 mar 22:56
Tomek: Przepraszam, pomyliłem się...
12 mar 23:01
aneczka: mógły mi ktoś pomóc Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x)=x/−x
2+1
25 maj 12:58