ciagi
fruu: Trzy liczby x, y, z sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego, a liczby x+y, y+z, z+x sa
kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego. Wyznacz iloraz ciagu geometrycznego.
12 mar 23:24
Eta:
ciąg jest stały q=1
12 mar 23:29
fruu: moze i jest staly, lecz potrzebowalbym udowodnienia tego
12 mar 23:37
Eta:
x=a y=a*q z=a*q
2, a≠0
to
a+aq, aq+aq
2, aq
2+a −− tworzą ciąg arytm
2(aq+aq
2) = a+aq+a+aq
2 /:a
2q
2+2q− q
2−q−2=0
q
2+q−2=0 Δ= 9
q= 1 v q= −2
czyli jeszcze jedno q= −2 oprócz q=1
13 mar 00:27
xyz: Dlaczego q nie może być równe 1?
13 mar 15:08
fruu: moze byc

ale Eta sadzila, ze tylko w gre wchodzi q=1
13 mar 18:02