matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaz
Hans:
wykaż ze liczba x =4
n
−5 * 2
n
+¹+25 jest dla dowolnej liczby naturalnej n kwadratem liczby całkowitej
13 mar 13:50
Godzio:
4
n
− 5*2
n+1
+ 25 = 2
2n
− 2 * 5*2
n
+ 5
2
= (2
n
−5)
2
13 mar 13:52