równania
gimigis: pytanko: miałam coś takiego:
| | log(x+3) | |
logx − |
| = 1 |
| | log0,1 | |
i wyszło mi z tego:
log
x + log(x+3) = 1
może mi ktoś w prosty sposób wytłumaczyć jak doszło do czegoś takiego

13 mar 15:23
xyz: log0,1=−1
13 mar 15:26
kamil: czy aby dobrze wszytsko przepisalas?
13 mar 15:31
gimigis: tak
13 mar 15:37
Jack: xyz już wyjasnił skąd się to wzięło
13 mar 15:38
gimigis: nio i

13 mar 15:39
gimigis: dlaczego − 1
13 mar 15:41
Jack: mianownik tego ułamka wynosi −1, bo
log
100,1=x ⇔ 10
x=0,1 ⇔ 10
x=10
−1 . Stąd x=−1
13 mar 15:43
gimigis: wiem,zapomniałam o tym faktycznie

nio to wiem,zgadza się −1 i teraz z tego ułamka wychodzi
−log(x+3) i później zmienia się znak bo wcześniej też był minus
13 mar 15:46
Jack: dokładnie tak.
13 mar 15:51
gimigis: dzięki Jack
13 mar 15:52
gimigis: a mam jeszcze jedno pytanie

log
4x + log
2x = 9
określiłam już dziedzinę i powinna chyba zastosować wzór na zmianę podstawy,ale nie wiem jaka
ona powinna być...
13 mar 15:58
Jack: | | 1 | |
zauważ, że log4x= |
| log2x |
| | 2 | |
13 mar 16:01
gimigis: wybrałam właśnie sama podstawę 4 i zajęłam się tym drugim składnikiem i wyszło mi:
log
4x + 1/2log
4x = 9
a skąd Ci się wzięła przy tej jednej drugiej podstawa 2

13 mar 16:04
gimigis: aha o to Ci chodzi,poczekaj

muszę pomyśleć
13 mar 16:06
gimigis: nio rozumiem i teraz mam pomnożyć,tylko nie wiem co z tą 1/2,pójdzie przed nawias
13 mar 16:09
Jack: czekaj czekaj, zastąp ten logarytm który ma w podstawie 2.
Ta równość oznacza, że możesz zastąpić jeden wyraz drugim.
To co napisałaś (ta równość) jest nieprawdą! Przyjrzyj się temu.
mozesz napisać
tak: log
4x + 2*log
4x = 9
| | 1 | |
lub tak: |
| *log2x + log2x = 9 |
| | 2 | |
13 mar 16:09
gimigis: wiem powinnam tą 1/2 przy mnożeniu zamienić w 2,tak

to teraz mogę pomnożyć tylko nie wiem co
z tą 2 zrobić
13 mar 16:14
gimigis: jesteś
13 mar 16:25
Jack: którą możliwośc wybrałaś?
13 mar 16:25
gimigis: tą drugą czyli:
log4 + 2log4x = 9
13 mar 16:27
Jack: ok, więc dodaj te logarytmy do siebie. Ile ich będziesz miała?
13 mar 16:28
gimigis: nio 3
13 mar 16:29
Jack: 
napisz co dalej masz.
13 mar 16:29
gimigis: 3log
4x = 9 chyba
13 mar 16:30
gimigis: chyba x ma być do kwadratu
13 mar 16:31
Jack: Nie, nie − bez kwadratu. Podziel tearz obie strony przez 3 i z def. logarytmu wyznacz x.
13 mar 16:32
gimigis: wyszło mi 64

tylko myślałam,że muszę pomnożyć,bo mieliśmy takie zadania gdzie podstawa była
różna,miałam 2 różne składniki i mnożyłam...
13 mar 16:35
gimigis: podstawa była taka sama,sorry
13 mar 16:36
gimigis: np. logx + log(x+3) = 1
log(x2 + 3x) = 1
13 mar 16:37
Jack:
13 mar 16:39
gimigis: dzięki
13 mar 16:40