Proszę o pomoc :) Przekątna przekroju osiowego walca ma 12 cm długości i jest na
delfina: Proszę o pomoc

Przekątna przekroju osiowego walca ma 12 cm długości i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kontem 60 stopni. Oblicz objętość tego walca.
17 mar 21:29
Jack:

Do objętości potrzeba Ci długości promienia (czyli połowy odcinka w podstawie) i wysokości.
Obliczysz to z funkcji tryg.
17 mar 21:33
delfina: Dzięki wszystko by było ok. tylko my jeszcze nie mieliśmy funkcji tryg.....
17 mar 21:43
Jack: oo... czasem się korzysta ze tego że stosunek boku leżącego naprzeciwko kąta 30
o do
| | 1 | |
przeciwprostokątnej wynosi |
| . Pamiętam, że taką wiedzę kiedyś wymagano zanim poznało się |
| | 2 | |
funkcje trygonometryczne.
17 mar 21:45
delfina: Tak już próbowałam liczyć z zależności, tylko, że wychodzi całkiem inny wynik niż jest w
odpowiedzi.. Prawidłowy wynik to 54 II √3
17 mar 21:56
Jack: | | 2r | | 1 | | 2r | | 1 | |
no dobra, jak policzysz z tej zależności to Ci wyjdzie, że |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | d | | 2 | | 12 | | 2 | |
⇒r=3.
Z tw, Pit obliczysz, że H
2+(2r)
2=d
2
H
2=144−36=108
H=6
√3
V=6
√3*r
2π=6{3}*9π=54
√3π. Wyszło
17 mar 22:02
delfina: Dziękuję bardzo
17 mar 22:12
Jack: proszę
17 mar 22:14