Koło
Jan: Witam wszystkich dziś mam zadnie z egzaminku gimnazjalnego

Piłka plażowa ma średnicę równą 0,5m. Ile foli zużyto na wyprodukowanie . Dolicz 5% na odpady
produkcyjne. Jaki bok musi mieć kwadrat tej foli
Zadanie jest dosyć łatwe tylko mnie martwi ten bok kwadratu z którego wykonano piłkę
Nie wiem jak ma wyglądać ta siatka piłki (koła) zamieszczonego w kwadracie
18 mar 18:56
Jan: Bardzo bym był wdzięczny za odpowiedź
18 mar 19:05
Jan: Prosze bardzo ;>
18 mar 19:11
Jan: Help me

Bardzo, ale to bardzo bardzo proszę o pomoc
18 mar 19:16
Nick: Nie da sie tego zrobic.
18 mar 19:20
Jan: Hmm jeśli to jest zadanie z egzaminu to musi być rozwiązanie −> to moja sugestia tylko
Teraz to już błagam o pomoc bardzo to jest ważne dla mnie
18 mar 19:23
Jan: Nie ma takiej osoby
18 mar 19:29
abc:
ilość folii : 4πr2*1,05 =.......
a(kwadratu)= √4πr2*1,05= .....
18 mar 19:31
Jan: za bardzo nie rozumiem skąd to 1,05

oto moje obliczenia
R=0,25m
Pc=P + 5% z P
P=4πr
2
P=4π0,25
2=0,25TT
Teraz ile wynosi 5% z P
0,25TT * 5%/100%=0,0125TT
Pc=0,25TT + 0,0125TT=0,2625TTm
2
18 mar 19:38
Jan: I teraz jak ten bok? wyliczyć to ja niewiem naprawdę może ktoś się podzieli ze mną wiedzą
18 mar 19:39
Tomas: Ze wzoru na pole kuli liczymy
4πr2
Pole jest równe 0,79
teraz doliczamy 5% 0,04 + 0,79 = 0,83 − takie pole musi mieć folia
bok kwadratu to
√0,83 = 0,91
oczywiscie + jednostki
18 mar 19:39
abc:
Jan .... P
c= P+5%P= P+0,05P= 1,05P= 4πr
2*1,0,5
czyli to co podałem
18 mar 19:41
Jan: yhym

łapie
sorki w moich obliczeniach napisałem R= 0,25m ma być 0,5m
czyli p = TTr
2 * 4 = 4 * 0,25 TT= 1 TT hmm tak mi się zdaje.... 0,79 skąd?
i teraz 5 % z P
5*1TT/100 = 0,05TT
Pc= 1,05TT w przblizeniu 3,14 * 1,05 = 3.297m
2
chyba dobrze
i zrozumiałem że piłka ma takie same pole jak kwadrat i wystrczy tylko to z pierwiastkowac bo
Pk= a
2
czy dobrze myśle....
Bo moje obliczenia nie są zgodne z wynikiem Tomasa
18 mar 19:48
Jan: Już wiem ...
Pomieszałem z R= 0,25 m D=0,5m

przepraszam jednak obliczenia Tomasa są jak najbardziej prawidłowe
18 mar 19:51
Gerwaz: Nie są zgodne bo promień r=0,25, a średnica d=0,5
18 mar 19:52
Jan: Czyli wynik Tomasa jest zgodny −> Tomas jesteś wielki
18 mar 19:54
bajka0909: 0,25 musisz podnieść do 2 4*((0,25)2 )*3,14 =0,785 w przybliżeniu 0,79
18 mar 19:55
Jan: Wszystko wyjaśnione dziękuje za POMOC może ja w przyszlości wam sie kiedyś odzwdzięcze
18 mar 19:59
Tomas: spoko nie ma sprawy
18 mar 20:04