matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układy równań pomózcie plz
Bartus:
Rozwiąż układ równań metodą mieszaną
3x−y=4
5x−2y=5
18 mar 17:04
Luigi:
3x−y=4 −y=4−3x /* (−1) y=−4+3x 5x−2y=5 5x−2(−4+3x)=5 5x+8−12x−5=0 −7x+3=0 −7x=−3 /: (−7)
3
x=
7
3x−y=4
3
3*
− y =4
7
9
−y=4
7
9
−y=4−
7
28
9
−y =
−
7
7
19
−y=
7
5
y= −2
7
18 mar 17:51