Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca przedstawionego na rysunku.
onamatma:

Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca przedstawionego na rysunku.
Przerywanymi liniami jest zaznaczony przekrój osiowy walca (kąt 120 stopni).
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania bo nie wiem jak do niego podejść.
18 mar 13:48
onamatma: Ponawiam, pewnie jest to bardzo proste zadania.
18 mar 16:20
:): tg30 = 5x
√33 = 5x
15=√3 x / √3
x= 5√3
r=5√32
dalej wystarczy juz podstawić pod wzór
oczywiście mogę się mylić
7 lut 19:44
hak:
7 mar 22:32