Oblicz. Pliska pomocy!!!!!!
Genowefa: ZAD1
W prostokącie ABCD poprowadzono odcienek AE prostopadły do przekątnej DB i punkt E należy do
boku DC prostokąta. Przekętna DB przecina się z odcinkiem AE w pukncie P. Wiedząc,że AP= 8
cm,a PE= 2 cm oblicz:
a) długość przekątnej prostokata
b) długość boków prostokata.
ZAD2
Obwód trójkąta prostokątnego jest równy 36 cm. Środek ciężkości tego trójkąta znajduje się w
odległości 5 cm od wierzchołka kata prostego. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten
trójkąt.
ZAD3
Oblicz:
a+b=21
a
2+b
2=15
2
( jest to układ równań z dwiema niewiadomymi!) P.S Tylko nie wiedziałam jak tu zrobić jedna
klamerkę

Za każdą pomoc bardzo dziękuje jest to dla mnie bardzo ważne.