proste zadankka
Zbych: Proste zadanie z matmy, pomoże ktoś?
Rozwiąż równanie: 217*x−164*3=5(48*x−3*217)
pomocy
17 mar 19:13
Zbych: ref
17 mar 19:19
Zbych: pomyłka, ma być: 217*x−164*3=5(48*x−38217)
17 mar 19:21
Zbych: 217*x−164*3=5(48*3*217)
17 mar 19:23
Zbych: ref
17 mar 19:34
kalafiorowa: w nawiasie jest tylko mnozenie? nie ma zadnego x? tak? bo juz nie jestem pewna ktora wersje mam
pomoc obliczyc
17 mar 19:38
Cinu: na kalkulatorze licz

x na lewo wolne na prawo.
17 mar 19:39
Zbych: znowu pomyłka. Ostatecznie:
217*x−164*3=5(48*x−3*217)
17 mar 19:40
kalafiorowa:
217x−216*3−5*216x+15*217=0
216x(2−5)=2{16}(3−15*2)
−3x=−27
3x=27
x=9
17 mar 19:43
Cinu: 65,536x = 1288490189
10 / :65,536
x = 196608
10
jezeli o to Ci chodzilo

ja dobry nie jestem z matmy , ale kombinuje, to jest cos
17 mar 19:44
Cinu: x = 196608 do potęgi 10
17 mar 19:45
Zbych: Mogłabyś mi to jakoś wytłumaczyć? Bo jutro mam poprawę sprawdzianu i kompletnie twojego sposobu
nie rozumiem.
17 mar 19:45
Cinu: hah to co ja policzylem to nie wiem

sorry BLAD
17 mar 19:46
Teta:
217*x −5*216*x= 3*216−15*217
216( 2x −5x)= 216( 3−15*2)
−3x= −27
x= 9
17 mar 19:47
Zbych: mógłby mi ktoś to jakoś wytłumaczyć? skąd się np na dole wzięło 216 ?
17 mar 19:50
Teta:
164= (24)4= 24*4= 216
48= (22)8= 22*8= 216
17 mar 19:53
liki: a nie 16
4=(2
3)
4=3
12
17 mar 19:56
Zbych: ja np robiłem to tak:
217*x−216*3=5*(216*x−3*217)
2x*3=5*2x−3
dobrze? i co dalej?
17 mar 19:56
liki: o matko sory ja caly czas w głowie zamiast 8 to 16 sory
17 mar 19:57
Zbych: liki, źle. Teta mówi dobrze.
17 mar 19:57
kalafiorowa:
liki 16 to wg ciebie 2
3 ?
17 mar 19:57
Teta:
zobacz, gdzie popełniasz błąd
216[2x −3 ]= 216*5*( x −3*2)
2x −3= 5x −5*6
2x −5x = −30+3
−3x= −27
x =9
17 mar 20:03
Zbych: a dlaczego 2 dodałeś na końcu?
17 mar 20:11
Zbych: 
?
17 mar 20:20
Zbych: ref
17 mar 20:38
Zbych: ref
17 mar 20:50
Natalia: Pewnie to ma tak po prostu być
17 mar 20:54