Pilne
Belek: Prosze o pomoc.
Wyznacz liczbe rozwiązań równania
a2 + ||x+1|−1|=1
w zależności od parametru m.
16 mar 20:20
...: również proszę o rozwiazanie
17 mar 22:56
Jack: ...=m ?
17 mar 22:58
...: parametru a powinno być
17 mar 23:03
Jack: oo to sensowne
17 mar 23:05
...: widocznie kolega wyżej napisał z rozpędu m zamiast a

próbowałam robic to zadanko i najpierw opusciłam najbardziej zewnętrzny moduł i zrobiłam to na
zasadzie równianie = 1 lub równianie = −1
dalej to samo czy jak?
17 mar 23:08
Jack: Analogicznie, tak tak. Zrobi się parę przypadków ale to nie szkodzi.
17 mar 23:12
Jack: tak myślę, że nie jestem pewien że dobrze rozumiem tę "zasadę, że równianie =1 lub =−1". Mówisz
o rozpisaniu modułu i różnych znakach?
17 mar 23:16
...: tak tak

a
2 +|x+1|−1=1 lub a
2+|x+1|−1=−1
17 mar 23:17
...: i dalej będę mięc
a2+|x+1|=2 lub a2+|x+1|=0
i to też rozbić w ten sposób?
17 mar 23:19
...: ?
17 mar 23:26
...: mam problem z rozpatrzeniem przypadków jezeli otrzymam x=1−a
2 i x=1+a
2 i x= −1−a
2 i
x=a
2−1 co mam z tym dalej zrobić?
17 mar 23:32
Jack: kurcze, wydało mi się ze wysłałem wiadomosć... ehh Ale widzę ze nie muszę ponownie pisać
17 mar 23:36
...: byłabym wdzięczna
17 mar 23:40
...: powiedz chociaż co z tymi czterema równaniami mam zrobić?
18 mar 00:10
Jack:
1.dla tego x=1−a2 ⇔ x−1=−a2 dla x≥−1 i x≥0 więc zostaje x≥0
2. dla tego −x=1−a2 ⇔ −x−1=−a2 dla x≥−1 i x<0 więc x ∊<−1,0)
3. dla tego −x−2=1−a2 ⇔ −x−3=−a2 dla x<−1 i x≤−2 więc x∊ (−∞,−2>
4. dla tego x+2=1−a2 ⇔ x+1=−a2 dla x<−1 i x>−2 więc x∊(−2,−1)
Możemy sobie tą krzywą narysować (te pogrubione wyrazy to kawałki naszej krzywej).
Teraz żeby policzyć ilość rozwiązań liczymy po prostu ile razy prosta −a2 dla rożnych a∊R
przetnie nasz wykres. Zauważmy, że −a2 jest zawsze niedodatnia, więc szukamy prostych tnących
oś OX i leżących pod osią.
18 mar 00:14
18 mar 00:16
Jack: proszę
18 mar 00:17
...: przynajmniej mi się trochę rozjaśniło

jeszcze raz dziekuję

i dobranoc
18 mar 00:19
Jack: dobranoc, dobry pomysł podrzuciłaś...
18 mar 00:21
...: u mnie zwykle tak jest, że utknę z zadaniem w środku i nie wiem co dalej

ale to forum dużo
pomaga i pomagający koledzy
18 mar 00:23
Jack:
18 mar 00:25