Równania z dwoma niewiadomymi
aga: Rozwiąż uklad równan algebraicznie:
y = x + 5
y
2 + x
2 = 13
jakie kroku po kolei, nie wiem co sie robi w przypadku potęg. proszę o rozwiązanie a reszte
podobnych ukladow zrobie juz sama! dziękuję!
17 mar 23:09
Luigi: y = x+5
y
2 + x
2 = 13
y masz wyznaczone z 1. rownania wiec podstawiasz do drugiego:
(x+5)
2 + x
2 = 13
x
2+10x+25+x
2=13
2x
2+10x+25−13=0
2x
2 + 10x + 12 = 0 /: 2
x
2 + 5x + 6 = 0
Δ = b
2+4ac = 25 + 4* 1 *6 = 25 + 24 = 49,
√Δ =
√49 = 7
| | −b−√Δ | | −5−7 | | −12 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = −6
|
| | 2a | | 2 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | −5+7 | | 2 | |
x2 = |
| = |
| = |
| = 1
|
| | 2a | | 2 | | 2 | |
Liczę y dla x = −6
podstawiasz x do pierwszego rowniania:
y = x+5
y=−6+5
y=−1
Liczę y dla x=1
y=x+5
y=1+5
y=6
Odp: x=−6 y=−1 i x=1 y=6
17 mar 23:25
aga: dziękuję dziękuję rozumiem , prosze o pomoc z dziedzinami funcki bo kolega dobrze tłumaczy
17 mar 23:33
aga: halo ale Δ = b do kwadratu MINUS 4 ac
17 mar 23:39
Luigi: Yhy, racja. Wiec delta wyjdzie 1, pierwiastek z delty 1, i dalej zrob wedlug wskazowek
17 mar 23:41
aga: juz zrobiłam

dzięki
17 mar 23:47
Luigi: np
17 mar 23:48
aga: prosze o pomoc z dziedzinami funkcji

zadania dodałam szukaj "aga : "

proszęęęęę
17 mar 23:50