prosze o pomoc w tym zadaniu.zupelnie nie wiem co zrobic
magdalena: Dana jest funkcja f(x)=ax, gdzie a>0.Prosta x=1 przecina wykres funkcji w punkcieP,a
wykres g(x)=−f(x) w punkcie Q.qyznacz wzor funkcji f.naszkicuj wykresy funkcji f i g.
a)|PQ|=2
b)|PQ|=12
c)|PQ|=1
18 mar 16:47
Agata:

g(x) jest symetryczna do f(x) względem osi x
P=(1,y
p) Q=(1,y
q)
|PQ|=2 odległość P od osi x jest taka sama jak odległość Q wiec 1 i 1
P=(1,1) Q=(1,1)
P∊f(x): 1=a/1 a=1 f(x)=1/x
Q∊g(x): 1=−a/1 a=−1 g(x)=−1/x
18 mar 17:06
magdalena: to cale zadanie czy tylko podpunkt a
18 mar 17:11