PTwr:

l=|AB| − promień przekroju
Jak widać na rysunku masz trójkąt prostokątny do obrobienia =)
Przeciwprostokątna = r = 5 ( czerwone )
Przyprostokątna nr 1 = 2 ( niebieskie )
Przyprostokątna nr 2 = l ( zielone )
Pitagoras w ruch i masz promień przekroju − pole teraz to pestka =)
Uzasadnienie:
1. Kula jest kulista − jakby się jej nie przecięło można poprowadzić promień prostopadły do
przekroju. ( poziome r na rysunku )
2. Obwód przekroju znajduje się na powierzchni kuli − każdy punkt na obwodzie przekroju jest
równo odległy od środka kuli − odległość ta to promień kuli ( skośne r na rysunku )