a
Maturzysta: wariacje
są cztery hotele i przyjechało 8 osób, z których każda wybiera losowo hotel w którym sie
zatrzyma:
a) ile jest wszystkich sposobów zakwaterowania
b) ile jest wszystkich sposobów zakwaterowania żeby wszystkie osoby znalazły się tylko w dwóch
hotelach
prosze o pomoc i wyjaśnienie
czy a) b edzie tak
V z powtórzeniem
84=
17 mar 19:24
Maturzysta: .
17 mar 19:58
Maturzysta: .
17 mar 19:59
b.: tak a) dobrze, zobacz dalej
1013
| | | |
w b) trzeba najpierw wybrać 2 hotele z 4 (na | =6 sposobów) |
| | |
a dalej podobnie jak w a)
17 mar 20:00
Maturzysta: czyli
V z powtó
82 *6= tak
17 mar 20:13
Maturzysta: ?
17 mar 20:18
Maturzysta: ?
17 mar 20:59
Maturzysta: ?
17 mar 21:30
Maturzysta: pomoze ktoś
17 mar 21:49
Jack: | | | |
6 (bo | − wybieramy hotele)
|
| | |
V82 (bo bierzemy ciągi ośmioelementowe ze zbioru dwuelementowego)
Obie te liczby mnożymy 6*V
82=6*8
2
17 mar 21:57
Maturzysta: a jezeli mamy że są w paciągu ławki naprzeciw siebie, w każdej jest po 5 miejsc.
Do przedziału wchodzi 5 osób, trzy siadają po jednej stronie a 2 po drugiej − naprzeciw osób z
pierwszej ławki. Ile jest takich rozmieszczeń?
odp.7200
może ktoś pomóc
17 mar 22:32
Maturzysta: ?
17 mar 22:39
Jack: | | | |
Wchodzi 5 gości do pociągu... Najpierw wybieramy trzech z nich | , zaraz potem ławkę dla |
| | |
| | | |
nich | , od razu ich rozmieszczamy: pierwszy na 5 sposobów, drugi na 4, trzeci na 3. |
| | |
Teraz zajmujemy się tymi pozostałymi. Oni skoro mają siedzieć naprzeciwko to mają: pierwszy 3
opcje, drugi 2.
| | | | | |
Mamy, więc: | * | *5*4*3*3*2=20*20*18=40*18=7200. |
| | | |
17 mar 22:48
Jack: zjadłem jedno 0 przy "400"
17 mar 22:49
Maturzysta: dzięki
17 mar 23:24