matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
XXX:
Dana jest funkcja f(x) = − 2x
2
+ 3x − 1, gdzie x∊<1 ;3>. Zbiorem wartości tej funkcji jest : A. (−
∞
,
1
8
> B. (−10;
1
8
> C. <−10;
1
8
> D. <−10; 0>
18 mar 12:12
ewelka:
Δ=9−8=1
−Δ
q=
4a
−1
1
q=
=
−8
8
a<0 ⇒ramiona paraboli skierowane ku dołowi
1
Zatem ZW=(−
∞
,
)
8
18 mar 12:17