trygonometria
Dziaku: Witam, mam problem z trzema podpunktami z zadania, prosilbym o pomoc.

Oto one:
Polecenie: W pewnym prostokacie przekatna ma dlugosc "d" i tworzy z jednym z bokow kat α .
Oblicz obwod tego prostokata jesli:
e.) d= 2
13 cm i sinα =
17
f.) d= 2
√17 cm , tg α= 0.25 −−> Tu mam podana przeciwprostokatna a tg =
ab wiec?
h.) d = 4
√5 cm , ctg α = 3 −−> j/w
17 mar 19:37
m: w a) wyszło mi 3 13
17 mar 19:44
Dziaku: Mam odp do tych podpunktow.

e.)
2+8√33 cm
f.) 20cm
g.) 16
√2 cm
17 mar 19:47
Dziaku: Pomoze ktos

?
17 mar 19:52
b.: a i b −− długości boków,
wtedy
| | a | |
sinα = |
| (jeśli, powiedzmy, a jest naprzeciw kąta α) |
| | d | |
oraz z tw. Pitagorasa
a
2+b
2 = d
2
mając dane d i sinα, możemy z powyższych równań wyliczyć a i b, a w konsekwencji pole
17 mar 19:54
kalafiorowa:

a) sinα=
bd
73=7b
b=
13
a
2=
499−
19
a
2=
489
| | 8√3 | | 2+8√3 | |
Obwod= 2a+2b=23+ |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
17 mar 19:55
m: juz wiem na czym sie machnelam w 1 sprobuje zrobic b)
17 mar 20:01
m: wyszlo mi
17 mar 20:07
Dziaku: A z Tangesen ktos umie? Bo mam podany Tangens α czyli ab a mam podana przeciwprostokatna
oraz tangens
17 mar 20:08
b.: tak samo w zasadzie, skorzystaj jeszcze z tw. Pitagorasa
17 mar 20:12
m:

tgα=1/4
sinαcosα=
14
cosα=4sinα
sin
2α + cos
2α=1
po podstawieniu wychodzi sin
2α=
117
wiec
117 + cos
2α=1
cosα=
4√17
cosα=
b2√17
4√17=
b2√17
b=8
64+ a
2=68
a=2
16+4=20
17 mar 20:14
m: mam nadzieje ze sie nie pomylilam
17 mar 20:14
Dziaku: A podpunkt D ktos umie zrobic

? Bo mi nie chce wyjsc.
17 mar 21:51
Jack: spróbuj sam

Masz się na czym wzorować.
17 mar 22:15