C
EWELINA : BłAGAM O POMOC! krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 cm. Pole
powierzchni całkowitej tego ostrosłupa jest równe 180 cm2. Wyznacz miarę kąta nachylenia
ściany bocznej do płaszczyzny podstawy. Sporządź rysunek ostrosłupa i zaznacz szukany kąt.
17 mar 22:35
18 mar 00:28
Gustlik: Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku a = 6 cm, bo ostrosłup prawidłowy musi miec w podstawie
wielokąt foremny. Zatem pole podstawy P
p = a
2 = 6
2 = 36 cm
2.
Odejmujesz to pole od pola całkowitego i otrzymujesz pole boczne:
P
b = P
c − P
p = 190 cm
2 − 36 cm
2 = 144 cm
2.
| | Pb | |
Liczysz pole jednej ściany Ps = |
| (bo powierzchnia boczna zawiera 4 ściany − są to |
| | 4 | |
przystające trójkąty równoramienne).
| | 144 | |
Ps = |
| = 36 cm2 − jest to jednocześnie pole trójkąta równoramiennego o podstawie a = |
| | 4 | |
6 (jest to jednocześnie krawędź podstawy ostrosłupa) i wysokości h, którą musimy znaleźć:
Zatem:
3h = 36 /:3
h = 12 cm.
Mamy dalej:
| | a/2 | |
cosα = |
| − jest to kąt między wysokością ściany bocznej a podstawą
|
| | h | |
α ≈ 76
o.
18 mar 01:01
Gustlik: Popełniłem literówkę przy liczeniu pola bocznego: ma być Pb = Pc − Pp = 180 − 36 = 144 cm2,
czyli 180 zamiast 190. Dalej bez zmian.
18 mar 01:04