Gustlik: Najprościej to zrobić metodą geometryczną: tangens to stosunek przyprostokątnej przeciwległej
do przyprostokątnej przyległej do danego kąta.
Narysuj trójkąt prostokątny o przyprostokątnych: przeciwleglej (pionowej) a = 2 i
| | 2 | |
przyprostokątnej przyległej (poziomej) b = 1, wtedy tgα = |
| = 2, będzie więc spełniony |
| | 1 | |
warunek zadania, a kąt α zaznacz u dołu.
Przeciwprostokątną c można obliczyć z twierdzenia Pitagorasa:
c
2 = a
2 + b
2
c
2 = 2
2 + 1
2
c
2 = 4 + 1 = 5 /
√
c =
√5
Zatem