POMOCY!!!!
Maturzystka: Rozwiniecie powierzchni bocznej stożka jest półkolem o promieniu R. Oblicz kąt rozwarcia stożka
i jego objętość.
18 mar 18:22
18 mar 18:32
Maturzystka: A byś mi pomógł to zrobić? Bo nic mi nie wychodzi
18 mar 18:33
driver:
| | r | |
πl=2πr⇒l=2r, sinα= |
| =12⇒α=.... |
| | 2r | |
kąt rozwarcia=2α=.....
18 mar 18:38
Maturzystka: dziękuję bardzo
18 mar 18:41
Maturzystka: kurcze nie rozumiem tego

driver wytłumaczysz mi troszke

?
18 mar 18:48
driver: | | 1 | |
zamiast l ma być R, r= |
| R |
| | 2 | |
| | R√3 | |
h2=R2−r2=3r2⇒h=r√3= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | R√3 | | πR3√3 | |
V= |
| π* |
| R2* |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 2 | | 24 | |
18 mar 18:51
Maturzystka: kurcze nic nie rozumiem z tych stożków...
18 mar 18:54