j
ewa: czy ktoś moze mi pomóc w dalszym rozwiązaniu zadania bo nie bardzo wiem jak sie za to zabrać?
Objętość prostopadłościanu którego wysokość ma długość 10 cm równa się 480 cm3 . Stosunek
długości krawędzi podstawy wynosi 3:4. Wyznacz miarę kąta nachylenia przekątnej
prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy. Sporządź rysunek prostopadłościanu i zaznacz
szukany kąt. błagam o pomoc
v=Pp * H 480 = Pp * 10 Pp = 48
a=3x
b=4x
Pp=a*b
18 mar 10:10
tom: itd.. a*b=3x*4x=12x2=48 x2 = 4 x=2 a=6 b=8
18 mar 10:18
ewa: dziękuje bo własnie z tym nie byłam pewna czy dobrze chce zrobic
18 mar 10:21
tom:

d
2 = 6
2 + 8
2 d=10 α=45
o bo ΔLMK jest równoramienny ( oczywiscie prostokątny)
18 mar 10:26