matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.2.2010
Zadania
Odp.
18
Aero:
Obliczyc sinα, cosα i tgα jesli
2
madzia:
rzucamy 2 razy kostka szescienna do gry.ktorej 1 sciana ma 1 oczko ,dwie sciany maja po 2 oczka i trzy sciany maja o 3 oczka. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia: liczy oczek otrzymane w
10
Ania:
Bardzo proszę o pomoc
Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny, którego wysokość ma długość 12, a krawędź podstawy długość 5. Zakładamy, że wylosowanie każdego z 12 wierzchołków
3
Nieznajoma:
POMOCY: Podaj pierwiastki wielomianu W(x) i określ krotność każdego z nich, jeśli: a) W(x)= (3x−1)(4x+2)
3
(x
2
+7)
9
Hashiri:
Witam
Czy ponizsza rownosc jest tozsamoscia trygonometryczna
1
MarciN888:
witam mam problem z tymi zadaniami i mam wielką prośbę o pomoc Twierdzenie Pitagorasa w przestrzeni
6
kalinki1989:
ile wynosi pochodna z e
2
x
+
1
4
MarciN888:
witam mam problem z tymi zadaniami i mam wielką prośbę o pomoc
1
12312:
w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna jest rowna 10 cm i tworzy z wysokoscia tego ostroslupa kat 30 stopni. oblicz objetosc tego ostroslupa.
0
12312:
w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna jest rowna 10 cm i tworzy z wysokoscia tego ostroslupa kat 30 stopni. oblicz objetosc tego ostroslupa.
4
dominika:
dany jest wielomian: W(x)= x
4
− mx
3
+ nx
2
− 8.
2
nenn9:
Drużyna siatkówki składa się z 6 zawodników, z których jeden jest kapitanem drużyny. Do kontroli antydopingowej wybiera sie dwóch zawodników. Jakie jest prawd. zdarzenia ze kontroli
1
anka:
Doprowadź do najprostszej postaci (2n)!
0
Hampton:
w ostroslupie prawidlowym trojkatnym wysokosc podstawy h=6cm kat miedzy sciana a podstawa α=60*. oblicz objetosc i pole powierzchni bocznej tej bryly.
2
Hampton:
w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna jest rowna 10 cm i tworzy z wysokoscia tego
4
kArOliNa:
Cześć wytłumaczy mi ktoś jak się robi obrót o kąt skierowany ? prosze wytłumaczcie mi to.
4
sssss:
Witam, mam problem z zadaniem, mianowicie:
1
Pati:
wektor u ma współrzędne [ 4,−3] długość wektora v wynosi 10.Wyznacz współrzędne wektora v, wiedząc ze wektory u , oraz u+v mają równe długości.
4
dominika:
:::rysunek::: dany jest trójkąt o wierzchołkach (2,−1) (4,2) (5,1) wyznacz:
20
malutkie pytanie:
1
3
0
≤ (
)
X
2
− X
≤ 6
6
1
.rOse.:
:::rysunek::: W trapezie prostokątnym KLNM przedłużono nierównoległe boki KN i LM do przecięcia w punkcie O.
2
kalkulia:
[cos
2
√
1
x
]'
9
Student:
Mogę prosić o wrzucanie zadań z zakresu pierwszego semestru studiów tzn −ciągi
5
fruu:
Oblicz sumę jedenastu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o numerach nieparzystych, jeżeli jedenasty wyraz tego ciągu jest równy 20.
3
Lola:
napisz wzór f liniowej wiedząc że przyjmuje tylko wartości ujemne a dla argumentu równego π wartość −4
1
Magda:
kwota 2500zł lokata na 3 miesiące, oprocentowanie 6%, pieniadze wyplacamy po 2 latach. jaki jest kapital po 2 latach?
1
Gabkaś:
:::rysunek::: Obwód całego prostokata wynosi 24m bok z kółkiem wynosi 7m.Ile wynosi bok z kwadratem
2
Pati:
wyznacz wartości parametru α, dla którego pierwiastki x
1
, x
2
równania: x
2
− 2xsinα− cos
2
α= 0 spełniają równość:
7
fruu:
Trzy liczby, których suma równa się 13, tworzą malejący ciąg geometryczny. Jeśli od ostatniej odejmiemy 4, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wyznacz te liczby.
1
Mindzia:
w pewnym trójkącie prostokątnym wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki długości 3m i 12m.Oblicz długość tej wysokości.
3
Adek:
Arkusz papieru waży 1g. Dzielimy go na połowę ,otrzymaną połówkę dzielimy znów na połowę otrzymując ćwiartkę papieru itd. Ile razy należny przepołowić ten arkusz ,aby otrzymać kawałek
6
Piwkon:
Witajcie.
4
malutkie pytanie:
jak zrobić coś takiego
1
6
π
x 3
1−π
x (
)
π−1
2
7
:):
Stopień wielomianu W(x)= (x−1)
2
(2x+1)(4x
3
−3) jest równy
5
Barto:
czy mozna dobrac tak stałe a i b, aby funkcja
1
elka:
Dane są dwie urny.W pierwszej mamy 4 kule białe,3 czerwone i 2 niebieskie.W drugiej 2 kule białe, 3 czerwone i 1 niebieską.Z każdego pojemnika wylosowano po jednej kuli.Oblicz
1
ala:
Rozwiąż równanie: log
2
x
−
3
(3x
2
− 7x + 3) = 2
5
mariusz:
Dwie siły F
1
=4kG i F
2
=5kG tworzą kąt 60 stopni. Ile wynosi wartość siły wypadkowej?
3
ala:
Pole trójkąta prostokątnego wynosi 600 m
2
, a stosunek przeciwprostokątnej do jednej z przyprostokątnych wynosi 5:4. Obliczyć długość obwodu tego trójkąta.
1
szuszu:
Dwie proste równoległe AB i CD odległe od siebie o 6 cm leżą na płaszczyźnie. Punkt S leży poza tą płaszczyzną w odległości 25 cm od prostej AB i 29 cm od prostej CD. Wyznacz
0
12312:
3
Kamiloss:
Pomocy! W urnie znajdują się 2 kule czarne i 3 kule białe. Wyciągamy z urny po jednej kuli (bez
2
pomocy pilne na jutro:
w dwoch skrzyniach jest razem 45 kg. wiśni w większej skrzyni jest o12 kg więcej niż w miejszej. ile jest wiśni w każdej skrzynce?
0
Wyrażenie (x
√
2
+ 2x
√
2
)
2
jest równy ?
1
szuszu:
Punkty A i B należą do płaszczyzny π. |AB|=4cm. Odcinki AC i BD są równoległe, nie zawierają się
10
fruu:
Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych, które nie są podzielne przez 6 i nie są podzielne przez 4.
1
Tesiaa:
pomocyyy!
0
12312:
1
Tesiaa:
POmoże mi ktoś z tym zadaniem? Mamy 2 torebki z cukierkami. W pierwszej jest 16 cukierków miętowych i 4 owocowe. W drugiej 12
1
pomocy pilne na jutro:
dzieki maniek za wczorajsze zadanie
2
dominika:
uzasadnij ,że kwadrat wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego w trójkącie prostokątnym, równa się iloczynowi długości odcinków na jakie dzieli ta wysokość
2
Małgosia z Olsztyna :
Wahadło matematyczne :
2
Barto:
Znajdz przedziały w których funkcjia jest jednosczesnie malejąca u wypukła w dół f(x)=(x+3)e
−x
2
Kamila:
Mam problem z kilkoma zadaniami. 1. Obwód czworokata wypukłego ABCD jest równy 50cm. Obwód trójkąta ABD jest równy 46cm, a
0
12312:
22
Wyrażenie (1−2x)
2
−3(x+
√
2
)(x−
√
2
) da x=2 przyjmuje wartość ?
0
Hampton:
: w ostroslupie prawidlowym trojkatnym wysokosc podstawy h=6cm kat miedzy sciana a podstawa α=60*. oblicz objetosc i pole powierzchni bocznej tej bryly.
0
Hampton:
w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna jest rowna 10 cm i tworzy z wysokoscia tego ostrosluoa kat 30*. oblicz objetosc tego ostroslupa.
2
Barto:
√
x+1
+2
∫
x+1+
√
x+1
Bardzo wredna całka nie mam pojecia jak rozwiazac. Prosze o pomoc
2
12312:
w ostroslupie prawidlowym trojkatnym wysokosc podstawy h=6cm kat miedzy sciana a podstawa α=60*. oblicz objetosc i pole powierzchni bocznej tej bryly.
2
nika:
Jak podzielić trójkąt na pięć trójkątów o tym samym polu ŁAMANĄ ZWYCZAJNĄ?
1
sliwka:
Wyznacz równania stycznych do okręgu x2− 4x +y2− 2y−4=0 równologłych do osi OY
3
Lola:
napisz wzór f liniowej wiedząc że przyjmuje tylko wartości ujemne a dla argumentu równego π wartość −4
2
brtek:
POmozcie
2
brtek:
:::rysunek::: POMOZCIE
0
Mash:
Graniastosłup prawidłowy czworokątny o wymiarach 10cm x 10cm x 10cm pomalowano kolorową farbą a następnie przecieto na 4 częsci wzdłuż przekątnych podstaw.Oblicz sumę pól powierzchni
0
dominika:
pomocy
Dla pewnej liczby x prawdziwy jest wzór I2x−7I = 7 −2x. Wyznacz maksymalny przedział, do
3
Skipper:
Proszę, niech mi ktoś pomoże z tym zadaniem
2
bla bla:
Rozwiąż nierówność
1
1
1
1
1
+
+
+ ... +
<
x(x+1)
(x+1)(x+2)
(x+2)(x+3)
(x+9)(x+10)
x−2
1
Kasia:
Bardzo proszę − pomóżcie, jeśli ktoś zna odpowiedź! Ile jest pierwiastków z liczb naturalnych, które są większe od 3 i mniejsze od 4? Ile jest
2
Lola:
Dla m=3+2
√
2
rozwiązać nierówność:
0
Lola:
Dla m = 3+2
√
2
rozwiązać nierówność:
0
olciaa:
pomocy blagam !narysuj wykres funkcji trygonometrycznej y=−2cos(2x −pi/4)+ 1
0
Pomocyy!!:
Bardzo proszę o pomoc: Podstawą graniastosłupa jest równoległobok . Przekątne graniastosłupa mają długość: 9cm i √33
2
dominika:
różnica ciągu arytmet. określonego wzorem: an = 3 − 2n wynosi ...?
0
Pomocyy!!:
Proszę o pomoc. W trójkącie ABC dane są długości boków |AC|=8 i |BC|=6 oraz wiadomo, że miara kata ABC jest
0
Pomocyy!!:
W dowolnym wypukłym czworokącie ABCD środki jego boków są wierzchołkami innego czworokąta KLMN. Mając dane pole czworokąta ABCD oblicz pole czworokąta KLMN.
1
Marysia:
Jak wykonać działanie [W(x)]
2
*G(x),gdzie W(x)=3x
2
−2 a G(x)=4x
2
−3x+1?
1
Pomocyy!!:
Ze zbioru Z={x: x należy do N i x≥ 1/x i x<6} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby i układamy je obok siebie, tworząc liczbę dwucyfrową, której cyfrą dziesiątek jest pierwsza z
1
Kasia:
Ile jest pierwiastków z liczb naturalnych, które są większe od 3 i mniejsze od 4? Ile jest pierwiastków trzeciego stopnia z liczb naturalnych, które są większe od 3 i mniejsze od 4?
2
Ala:
proszę o pomoc
3
syfon:
Kąt ostry w równoległoboku jest 4 razy mniejszy od kąta rozwartego−oblicz kąty Tak nauczyciel zadał dziecku,ja nie trybie prosze o pomoc.
6
Pytający:
Bardzo proszę o
pomoc
. Próbowałem na różne sposoby rozwiązać:
2
dominika:
Niech a= 3log
8
4 ,zatem a jest równe ile?
1
Haaaaaaanka:
Wzrost kursu euro w stosunku do złotego spodowował podwyżkę ceny wycieczki zagranicznej o 5 %. Ponieważ nowa cena nie była zachęcająca, postanowiono obnizyć ją o 8 %, ustalając cenę
0
marcin:
a) f(x)=2sgn x,Df=R b) f(x)− −[x],df=R
0
ech ...:
W trójkącie ABC wysokość CD dzieli bok AB na odcinki długości |AD| = 4 cm i |DB|= 10 cm. Bok BC ma 16 cm długości. Wyznacz długość odcinków, na jakie symetralna boku AB podzieli bok BC.
0
12312:
0
12312:
0
Karol:
Pole powierzchni całkowitej półkuli
4
Ala:
proszę o pomoc a)
1
;):
W trapezie długości podstaw wynoszą 5 cm i 8 cm, a długości ramion : 3cm i 4cm. Ramiona trapezu przedłużono do przecięcia w punkcie P. Oblicz obwód trójkąta, którego jednym z wierzchołków
0
hubii.:
pomoc.
0
Maja:
Proszę o pomoc
Wyprodukowano dwa rodzaje pucharków do lodów.
0
ech:
W trójkącie ABC wysokość CD dzieli bok AB na odcinki długości |AD| = 4 cm i |DB|= 10 cm. Bok BC ma 16 cm długości. Wyznacz długość odcinków, na jakie symetralna boku AB podzieli bok BC.
6
natalia:
:::rysunek::: a w tym zadaniu od czego zacząć? Oblicz sinus kąta między przekątną sześcianu a jego
2
martaa.:
dla liczb =2−
√
5
i y=2+
√
5
1
Haaaaaaanka:
0
chmielu037:
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt o boku a i kątach przyległych do tego boku α i β. Spodek wysokości s' jest środkiem okręgu opisanego na podstawie. Wyznacz objętość graniastosłupa,
4
abc:
mógł by mi ktoś pomóc
2x + x
2
+y
2
−4=0
1
natalia:
:::rysunek::: pomoże mi ktoś? Przekątna sześcianu ma długość 9. Oblicz pole powierzchni calkowitej tego
7
lucja:
to zadanie jest masakra! pomoze ktos?
Dana jest liczba x=(
√
3
− 2
√
2
)
2
+4
√
6
. Wykaz ze liczba x jest naturalna.
1
katarzynkaa:
:::rysunek::: Prosta k jest styczna do okręgu w pkt A. Prosta l , prostopadła do k, przecina okrąg w pktach B
0
13latek:
Pomoże mi ktoś z tym
0
wojtek:
Wyznacz przedziały, w których funkcja f, gdzie f(x) := x3 – x2 – x – 1 jest wypukła.
0
Villemo:
Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat. Przekątna graniastosłupa ma dlugosc 2dm i tworzy z krawędzią podstwy kąt 60 stopni. oblicz objętość graniastoslupa. a opowiedz wynosi
2
wilkczek:
zawodnik wspinal sie na maszt za pokonanie pierwszych 2 m otrzymal 10 punktow za pokonanie natepnych metrow otrzymal 30 punktow a za pokonanie kazdego nastepnego otrzymal 3 razy wiecej
6
april:
dany jest trójmian kwadratowy f o współczynniku 2 przy najwyższej potędze x. wierzchołek paraboli bedącej wykresem tego trójmianu ma spółrzedne W=(5,−10). wyznacz f(15).
5
olala:
maratonczyk w ciagu 1 godziny przebiegl 10,3 km a w ciagu natepnych odcinek o 0,75km krotszy od poprzedniego . oblicz dlugosc trasy ktora pokonal wiedzac ze w ciagu ostatniej godziny
3
kamil:
w rombie o boku długości 20cm kąt ostry ma miar 45stopni. oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten romb.
3
ullka:
pomoze ktos?
Dla pewnej liczby x prawdziwy jest wzór I2x−7I = 7 −2x. Wyznacz maksymalny przedział, do
3
hanu:
dane sa dodatnie liczby n i m takie ze n=7m. Wykaz ze roznica kwadratow pierwiastkow z liczb n i m jest podzielna przez 3
4
olala:
liczby 3x+15, 12, 2x−1 są odpowiednio pierwszym trzecim i piatym wyrazem ciagu artymetycznego wyznacz X ? prosze o pomoc
0
karola:
Mam ogromna prośbę do kogoś kto posiada : MATEMATYKA. ZBIÓR ZADAŃ DO LICEÓW I TECHNIKÓW. KLASA III. ZAKRES PODSTAWOWY I ROZSZERZONY. NOWE
1
pol:
Boki AB i AC trójkąta ABC zawarte są w wykresie funkcji y= |x−1|, x ∊ R, zaś bok BC zawarty jest w prostej k przechodzącej przez punkt D( −5,0). Znajdź równanie prostej k, jeśli pole
2
piher:
Dane są punkty A(1,0), B(−1,1). Punkt C należy do okręgu o równaniu x
2
+ y
2
= 1. Znajdź współrzędne punktu C tak, aby pole trójkąta ABC było największe. Oblicz to pole.
0
luk171:
Witam mam problem zlogarytmowaniem tego równania I=I
0
e
t
RC
pomoże mi ktoś jak to zrobić krok po kroku
1
martaa.:
proszę o pomoc.
4
aga:
Pomocy
Dane jest wyrazenie W=I2x−10I − Ix+2I. Zapisz wartosc tego wyrazenia bez symbolu wartosci
1
Kajman:
Dane są wierzchołki równoległoboku ABCD: A(2,4) B(6,3) C (4,−1) Oblicz pole P tego równoległoboku oraz cosinus kąta α pomiędzy wektorami AK i AL, gdzie K i L są środkami,
8
ola:
Wyznacz n z równania 1+5+9+13+......+n=780
1
Kaj:
Wyznacz współrzędne środka okręgu stycznego do prostej o równaniu y=
√
3
x − 2 − 2
√
3
i jednocześnie stycznego do dodatnich półosi układu współrzędnych.
5
dominika:
inflacja w 2007 roku wynosiła 4% a rok pozniej 6%. o ile wzrosła inflacja przez rok?
1
anulka__1990:
Znajdź współrzędne środka i długoś promienia okręgu x
2
+y
2
+6x+4y+12=0
0
anulka__1990:
Znajdź współrzędne środka i długoś promienia okręgu (x−2)
2
+ (y+1)
2
=16 oraz narysuj ten okrąg w prostokatnym układzie współrzędnych.
0
Wojtas:
Prostopadłościenny kontener ma mieć pojemność 22.50m3 i kwadratową podłoge.Koszt 1m2 blachy potrzebnej do wykonania jego podłogi i pokrywy wynosi 20zł,a ścian bocznych 30zł. Jakie
0
anulka__1990:
Zaznacz w układzie współrzednych obszar
3
anulka__1990:
Oblicz sumę miar kątów wewnętrznych trzydziestokąta.
4
anulka__1990:
Oblicz ile boków ma wielokąt, którt ma 104 przekątne?
0
Pati:
wyznacz wartości parametru α, dla którego pierwiastki x
1
, x
2
równania: x
2
− 2xsinα− cos
2
α= 0
0
anulka__1990:
Na lokate trzymiesięczną o oprocentowaniu 2% w skali roku wpłacono 10000 zł . Oblicz ile wyniesie suma odsetek z tej lokaty po dziewięciu miesiącach?
0
anulka__1990:
Do banku wpłacono 5000 zł. Oprocentowane tej lokaty to 4% w skali roku. Jaki będzie stan konta po pięciu latach
0
anulka__1990:
Dla jakich wartości x liczby 3x,x
2
,x
2
+2x sa kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
7
Maaaagda:
Prosze
Proszę o solidne wytłmaczenie. FIZYKA. Bo nie wiem do końca o co w tym chodzi
1
anulka__1990:
2
n
Pewien ciąg określony jest wzorem a
n
=7−
. Którym wyrazem tego ciągu jest
5
3
2
5
0
anulka__1990:
W ciągu geometrycznym
2
marys:
nie rozumiem tych logarytmow
Wiadomo, ze log
3
5=a. Oblicz log
9
5.
2
anulka__1990:
Znajdź sumę wszystkich liczb dwucyfrowych,które w dzieleniu przez 5 dają reszte 1
0
anulka__1990:
W ciągu arytmetycznym
3
Maja:
Proszę o pomoc z tymi zadaniami :
2
majka:
rozumie to ktos?
Wyznacz liczbę x, wiedzac, ze log
2
(x−1)=−3
3
March:
Oblicz długość łuku: f(x)=ln(sinx) dla x€(π/3, πp/2)
0
12312:
0
12312:
0
12312:
2
april:
argument funkcji f(x)=3x+8 wzrasta o 5. o ile wzrasta wówczas wartość funkcji?
0
magda:
W urnie znajduje się n kul, z których 5 jest białych. Jakie powinno być n, żeby przy losowaniu dwóch kul bez zwracania prawdopodobieństwo dwukrotnego wylosowania białej kuli było większe od
0
anulka__1990:
czy ktos moglby dalej mi to sprawdzic?
0
Tomek:
Dane są dwa okręgi o równaniach: (x−1)
2
+ (y−2)
2
= 2 oraz x
2
+ y
2
− 6x − 8y +23 = 0. Napisać równania wszystkich prostych stycznych jednocześnie do obu tych okręgów. Zilustrować
0
timo:
n−2
3n+1
0
anulka__1990:
Zbadaj monotonicznoś ciągu
0
madzia:
Dany jest wielomian W(x)=ax
3
− 17x
2
+ 28x + m. Jeden z pierwiastków tego wielomianu jest równy prawdopodobieństwu wyciągnięcia z czterech kul ponumerowanych cyframi 1;2;3;4 dwóch kul,
0
tomas:
1
a) ∫
*dx
e
3x
−2
b) ∫x
3
*ln*(x
2
+1)*dx
2
kasia:
Dziedziną D funkcji f jest zbiór naturalnych liczb trzycyfrowych. Funkcja f każdej liczbie należącej do zbioru D przyporządkowuje iloczyn jej cyfr. Liczba argumentów, dla których
5
March:
Wyznaczyć ilość rozwiązań w zależności od parametru p: x + py − z = 1
0
DarekKorc:
obliczyć pochodną z definicji w x=xo: f(x)=sin(√x+2)
1
dominika:
−
√
3
+1
7
9
= ?
7
anulka__1990:
Dane są ciągi
2
Uczeń:
Znajdź równanie prostej k przechodzącej przez punkt P(1, −1) wiedząc, że odległość tej prostej od punktu Q (8, −2) jest równa 5
7
anulka__1990:
Wypisz 4 początkowe wyrazy ciągu
4
dominika:
1
3
−0,(3)= ?
3
martaa.:
a]cena roweru wzrosła o 20% a nastepnie zmalała o 25% do 360zł. oblicz jaka byla cena
1
Bartezzmc:
−(x+3)
2
(x+1)(x−2)
2
≥0
0
aniqa19:
ak to zrobić
? aniqa19: W pewnym ciągu arytmetycznym a5 =−2 i a15=18. Wyraz ogólny tego ciągu można
0
marian z zakopanego:
Na szczyt góry prowadzi 6 dróg. Na ile sposobów można wejść i zejść z góry tak aby nie wracać tą samą drogą?
0
bolek:
Proszę o pomoc! Na ile sposobów można ustawić w szeregu 5 dziewczynek i 6 chłopców tak aby: a) dziewczynka nie sąsiadowała z dziewczynką a chłopiec z chłopcem
1
aniqa19:
W pewnym ciągu arytmetycznym a5 =−2 i a15=18. Wyraz ogólny tego ciągu można określić wzorem
3
Mystery :
Odległość prostej y=4−x od początku układu współrzędnych wynosi:
0
Mystery :
Punkty A=(−3;−5) B=(4;−1) i C=(−2;3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego. Podstawa tego trójkąta ma długość:
2
lidka:
pomoże ktoś?
mam takie zadanie: wartość wyrażenia W=Ix−6I − 3x + 5 dla liczby xε (0,6) jest równa:
1
Mystery :
Pole koła ograniczonego okręgiem X
2
+y
2
−4x+6y−6=0 wynosi...
0
Mystery :
Współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do prostej 2y−3=x ,to...
0
Mystery :
Punkty A=(−1;−2) i C=(6;0) są przeciwległymi wierzchołkami równoległoboku. Punkt przecięcia przekątnych ma współrzędne :
0
Mystery :
Okrąg x
2
+y
2
=4 przecina oś Oy w punktach...
0
Mystery :
Obrazem punktu A=(−1;4) w jednokładności o środku S=(0;−2) i skali k= −2 jest punkt...
1
Mystery :
Równanie y=0,25x − 1,5 zapisane w postaci Ax+By+C=0 tak, aby współczynnik A=3 to...
0
Martyna:
Witam Mam czysto teoretyczne pytanie, odnośnie wartości bezwzględnej, bo nie mogę czegoś zapałać ;>
2
mefek:
przykład ze strony:
1
martaa.:
0
emilka:
Mariola jak sie patrzy na rozwiazania na tej stronie
0
adi:
(cosx + 1/2)(sinx − 1/2) >0 Nie moge sobie poradzić z tym zadaniem,prosiłbym o pomoc.
1
emilka:
czesc mam pyanie jak sie na tej stronie mozna wejsc na rozwiazania zadan
bo jak daje zadnia + rozwiazania to same zadnia wyskakakuja prosze o odpowiedz
0
martaa.:
dla liczb =2−
√
5
i y=2+
√
5
2
łukasz.:
0
struś:
3|x|+4x
3
=0
2
aniqa19:
Rozwiąż równanie x4 −16x2 = 0 jak to zrobic
?
0
łukasz.:
oblicz liczbę o a) 20% mniejsza od 25 b 120% wieksasza od 15
3
mariola:
Stosujac metode eliminacji Gaussa, rozwiazac uklad rownan: x −y +2z −t = 1
2
aga:
oblicz pole równoległoboku o przekątnych 10 i 6 oraz kącie między nimi 40
0
2
anulka__1990:
:::rysunek::: jak to obliczyc
3
anulka__1990:
:::rysunek::: proste k,l,m są równoległe oblicz długości odcinków x,y,z jak to obliczyc
0
sfsfsfsffsf:
Po 9 dniach podróży przez pustynię Beduini zorientowali się, że wypili już 60% zapasów wody. Zostało im 96 bukłaków z wodą. O ile procent powinni zmniejszyć dzienne racje wody, jeśli ma
0
oll:
Na przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC obrano punkty D i E takie, że AD=AC oraz BE=BC. wykaż,że <DCE=45◯
1
olaaa:
Udowodnij, że jeżeli n ∊ N, to n
3
− n jest liczbą podzielną przez 6
3
norek:
Całka :
1
aniqa19:
aniqa19: ktoś może wytłumaczyć Rozwiązaniem nierówności x kwadrat > 5 jest? JAK TO OBLICZYĆ?HELP tylko dokładnie
6
tomcio:
Proszę o sprawdzenie, czy dobrze obliczyłem, dziękuję.
2
anulka__1990:
:::rysunek::: oblicz długosci boków trójkąta w ktorym
1
ok:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb.Krótsza przekątna rombu tworzy z krawędzią podstawy kąt 60 stopni i ma długość 4
√
3
.Dłuższa przekątna graniastosłupa tworzy z dłuższą przekątną
2
ok:
Boki trójkąta prostokątnego mają długości 10,24,26.Oblicz długość wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną...
1
mk:
Mam problem z obliczeniem miejesca zerowego funkcji: y(x)=
x−3
x+1
2
Niunka:
Wyznacz liczbę x ktorej 7% jest rowne 28.
1
xyhoo23:
Bardzo prosze o pomoc: Oblicz
2
anulka__1990:
1
y=
x
2
+5
2
Napisz
2
Ewka:
Nie umie tego. Wykaż żę log
a
b = 2 log
a
2
b.
5
Niunka:
Dane są przedziały A=(−∞,3), B=<−4,+ ∞). wyznacz przedzialy A ∪ B oraz B\A
12
Niunka:
Pomóżcie.
Dla liczby x spełniony jest warunek |3x − 6| = 6−3x. jak to obliczyc?
2
anulka__1990:
:::rysunek::: Narysuj funcje y=2x−4. Podaj współrzędne punktów przeciecia z osiami współrzędnych.
0
anulka__1990:
Dla zbioru par { (−3,−1) , (−1,1),(2,4),(5,7)} Przedstaw tą funkcję a)grafem
22
anulka__1990:
:::rysunek::: Rysunek przedstawia cały wykres pewnej funkcji
1
Lakondia:
wyznasz rownanie okregu stycznego do osi Oy, ktorego srodkiem jest punkt S=(3, −5)
1
Lakondia:
wyrazenie
3
x−3
−
x
x+1
zapisz w postaci ilorazu dwoch wielomianow.
5
milo:
kompletnie mi nie wychodzi
∞
−
∞
3
milo:
prosze o pomoc w rozwiazaniu granicy
5
PITTT:
x
3
+1
∫
x
3
+x
2
prosze o pomoc
2
Lakondia:
napisz rownanie prostej rownoleglej do prostej o rownaniu 2x−y−11=0 i przechadzacej przez punkt P=(1,2)
3
matthew:
Dany jest układ { x + my = m
0
Lillith:
wyznacz rowanie okregu o srodku S=(3,−5) przechodzacego przez poczatek ukladu wspolrzednych.
0
Lillith:
wyznacz rownanie prostej zawierajacej srodkowa CD trojkata ABC,ktorego wierzcholkami sa punkty: A=(−2,−1) B=(6,1) C=(7,10).
0
Lillith:
w trojkacie przyprostokatnym, w ktorym przyprostokatne maja dl. 2 i 4. jeden z katow ostrych ma miare α. oblicz sinα i cosα
1
Lakondia:
liczby 4,10,c sa dlugosciami bokow trojkata rownoramiennego. oblicz c.
1
Lakondia:
liczby 6,10, c sa dlugosciami bokow trojkata prostokatnego. oblicz c.
3
Lakondia:
liczby x−1,x,5 sa dlugosciami bokow trojkata rownoramiennego. oblicz x.